Trh druhotných surovin bojuje s nízkými cenami, ministerstvo připravuje podporu

Praha - Výkup odpadu se hroutí, ceny surovin klesají a firmy kvůli nízkým příjmům odvracejí krach. Trh s druhotnými surovinami čeká na novelu zákona o odpadech, ta zpřísní od ledna výkup surovin. Zároveň ale ministerstvo na leden připravuje nový komplexní zákon o recyklaci. Záměrem zákona je podpora recyklace tím, že se zvednou poplatky za skládkování, aby se recyklace stala výhodnější.

Pokles cen surovin je způsoben nedostatkem zakázek průmyslu. „To se promítlo jako domino na naše podnikání,“ popisuje předseda představenstva Kovošrot Group ČR Daniel Veselý. Výkup zatím nestojí, ale oproti létu je v průměru cena použitého materiálu na hodnotě 30 procent.

„Taková situace tu není poprvé, cyklický vývoj je celkem běžný,“ upozorňuje vedoucí poradců ministra životního prostředí Daniel Vondrouš. Ministerstvo ale trápí jiná skutečnost. To, že skládkování je zatím nejlevnějším, a tudíž nejpoužívanějším způsobem likvidace odpadu. Proto chce ekonomickým nástrojem motivovat lidi i firmy, aby více recyklovali. „Návrh zákona předložíme v lednu,“ uvedl Vondrouš. „V platnost by měl vstoupit do roka,“ dodal.

Vydáno pod