Počítače dnes ve světě generují stejnou emisní zátěž jako letadla

Praha - Počítačových a datových center přibývá, souhrnně v Evropské unii spotřebují 56 TWh, to je roční spotřeba celé České republiky. Zároveň emise generované sektorem informačních technologií přispívá na celkových atmosférických uhlíkových emisích 2 procenty. To je tolik, co letecký průmysl. Pořad Milénium ČT24 se zamýšlel nad ekologickým dopadem růstu zájmu o data, informační technologie a počítače.

Společné výzkumné středisko Evropské unie v italské Ispře odhaduje, že k roku 2020 se energetická náročnost datových center dvojnásobně zvýší. A vědci mají recept, jak spotřebu omezit: vzájemné propojení serverů a nové technologie procesorů, které nevyžadují chlazení.

Jiří Donát ze společnosti A. T. Kearney nabízí řešení, právě co se eliminace energetické spotřeby na chlazení týče. „Existují plány firem přesouvat datová centra do chladnějších oblastí, do blízkosti vodních elektráren nebo podzemí“.

Milénium (zdroj: ČT24)

Čísla ale nejsou podle některých varovná. „Například domácí spotřebiče v modu stand-by spolknou téměř tolik energie jako právě datová centra, 45 TWh,“ upozornil Václav Jirkovský z ČVUT.

Ekologická zátěž je rostoucí i u sumy osobních počítačů, jimiž disponuje dnes už možná více lidí než třeba automobilem. Václav Jirkovský upozornil i na další aspekty ekologického uvažování nad informačními technologiemi. V pořadu Milénium ČT24 narazil i na témata jako elektromagnetický smog, datový smog nebo vliv na sociální prostředí, virtualizaci života.

Vydáno pod