Nezaměstnaní zaměstnaní - i to jsou svátky

Liberec/Praha - Na Liberecko začíná doléhat krize v automobilovém průmyslu. Právě v tomto odvětví tam totiž působí většina firem a kvůli klesajícím zakázkám posílají své zaměstnance na nucené dovolené. Útlum poptávky a následně výroby se týká i sklářů. Problémy celorepublikového trhu práce ale mohou mít i horší dopady na zaměstnance. V novém roce se dá očekávat zkracování úvazků, propuštění cizinců a agenturních zaměstnanců, ale kdo ví, jak se útlum hospodářství projeví na trhu práce dál.

Jen v průmyslové zóně Liberec Jih, kde sídlí dvě desítky firem se čtyřmi tisíci zaměstnanci, stojí téměř všechny výroby. Menší firmy vyplácejí nezaměstnané zaměstnané zákonně ve výši 60 procent původní mzdy. Více si můžou dovolit nadělit některé větší firmy. Zaměstnanci automobilek nebo skláren se vrátí do práce dva až tři týdny po Novém roce.

Trh práce se ale bojí horších zítřků. „Zatím se projevuje zkracování úvazků, krátkodobé propouštění cizinců, lidí, kteří pracují pro agentury práce,“ popisuje Štefan Duháň z ministerstva práce a sociálních věcí. Listopad 08 v porovnání s listopadem 07 má dokonce nižší statistiky lidí bez práce na úřadech. „Varovné ale je, že se snížil počet volných pracovních míst,“ dodal Duháň.