Japonský premiér představil rekordní rozpočet

Tokio - Japonský premiér Taró Aso dnes představil dosud největší roční rozpočet, jaký kdy druhá největší ekonomika světa měla. Zvýšené vládní výdaje by měly v příštím fiskálním roce zmírnit recesi, do níž se Japonsko letos potopilo spolu s dalšími světovými ekonomikami.

Rozpočet pro rok, který začne v dubnu 2009, počítá s výdaji 88,5 bilionu jenů (asi 18 bilionů Kč), což je o 6,6 procenta více, než v tomto fiskálním roce. Součástí rozpočtu je program stimulace ekonomiky v objemu 12 bilionů jenů, což představuje přes 2 procenta ročního výkonu ekonomiky. Japonští ministři uvádějí, že to je stejně nebo více, než co na ekonomickou stimulaci vydávají ostatní velké ekonomiky.

„Japonsko se nemůže vyhnout cunami světové recese, může se však pokusit nalézt cestu, jak se z ní dostat,“ řekl Aso na tiskové konferenci, kde představoval rozpočet na příští rok v grafické podobě třístupňové rakety. „Světová ekonomika je v recesi, jaká přijde jednou za 100 let. V této mimořádné situaci potřebujeme mimořádná opatření,“ dodal.

Kvůli ekonomickému propadu rozpočtové příjmy z daní klesnou proti původnímu plánu o 14 procent na 46,1 bilionu jenů. Deficit primárního rozpočtu bez nákladů na obsluhu a vydávání dluhů se zvýší na zhruba 13 bilionů z 5 bilionů jenů, což Tokiu prakticky znemožní dosáhnout původního cíle zajistit do dvou let rozpočtový přebytek. Japonsko má kvůli dlouhé recesi 90. let a ohromným rozpočtovým výdajům jeden z největších veřejných dluhů na světě.

Osud rozpočtu je však kvůli politice nejistý. Zpochybňuje jej klesající veřejná podpora Asovy vlády a slábnoucí vliv premiéra ve vládnoucí Liberálnědemokratické straně. Aso by tak mohl prohrát příští volby do dolní sněmovny, které se musí konat do září příštího roku.