Korejské ekonomice prý hrozí bezprecedentní krize

Soul - Jihokorejská ekonomika je v nebezpečí bezprecedentní krize, protože zároveň klesá domácí i zahraniční poptávka, tedy dva pilíře ekonomického růstu. Prohlásilo to dnes korejské ministerstvo hospodářství. Dodalo však, že vláda se bude příští rok snažit, aby pokles exportu odvrátila.

Korejský export klesl v listopadu meziročně o 19 procent a dodávky korejského zboží do Číny se propadly o celou třetinu. Jihokorejská centrální banka už proto upozornila, že čtvrtá největší asijská ekonomika poroste v příštím roce jen o dvě procenta, což bude její nejhorší výkon od asijské finanční krize let 1997-98.

Centrální banka již od října, kdy se globální finanční krize projevila silným útlumem světové ekonomiky, snížila základní úrokovou sazbu o celkem 2,25 procentního bodu na rekordní 3,0 procenta a slíbila zajišťovat ekonomice dostatečnou peněžní likviditu. Podle ministerstva hospodářství chce vláda příští rok zvýšit příliv zahraničních přímých investic do země o šest procent na 12,5 miliardy dolarů.