Kdo bude následovat Slovensko do eurozóny?

Praha - Jako druhá z postkomunistických zemí Evropské unie přijímá za svou měnu euro Slovensko. V České republice ale vůle stanovit pevné datum pro vstup do eurozóny, jak to udělali Poláci a Rumuni, alespoň zatím, není. Ekonomové i politici se přou, zda je samostatná měna v současné ekonomické krizi výhodou, či nikoli. Po zavedení evropské měny v Česku volají hlavně exportéři a opozice, vláda s ním ale nespěchá.

„Samostatná měna a samostatná měnová politika České národní banky nám v této situaci spíše pomáhají, než by nám škodily,“ tvrdí hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček. „Konkurence zemí, které budou mít euro nás bude tlačit, abychom euro co nejdříve přijali, protože je to určitě pro ty země konkurenční výhoda,“ oponuje mu ekonom České spořitelny David Navrátil.

Střetávají se tak dva hlavní argumenty pro a proti. Jedna skupina ekonomů upřednostňuje autonomní měnovou politiku, která umožňuje operativně přizpůsobit úrokovou sazbu potřebám české ekonomiky, druhý názorový proud by postoupil měnovou politiku na evropskou úroveň, jelikož upřednostňují měnovou stabilitu a eliminaci kurzového rizika plynoucího z fluktuace měn.

Česká vláda se zatím přiklání spíše k první variantě, zatímco Poláky finanční krize utvrdila v nutnosti přijmout brzy společnou evropskou měnu. „…perspektiva strategického bytí v eurozóně bude pro Polsko rozhodně bezpečnější,“ prohlásil polský premiér Donald Tusk a jeho vláda si stanovila datum zavedení eura na leden 2012.

Bude dříve na rubu eur český lev, či svatý Štěpán?

Kromě Polska a Česka ostatní státy EU mimo eurozónu buď neplní Maastrichtská kritéria, nebo euro přijmout nechtějí a mají výjimku, jako Británie či Dánsko. I v Dánsku se však v příštím roce bude o euru konat referendum. Specifickým případem je Švédsko, které výjimku nemá a odmítá vstoupit do režimu ERMII.

Jiná situace panuje v Maďarsku, kde je přechod na euro během na dlouhou trať. Maďaři totiž zatím Maastrichtská kritéria neplní a zřejmě budou i posledním státem střední Evropy, který k euru přistoupí. „První realistický termín, o kterém by se dalo hovořit, vstupu Maďarska do eurozóny je 2015-2016,“ myslí si Janáček. Přestože má Maďarsko mnohem horší předpoklady, je možné, že nakonec do eurozóny vstoupí současně s ČR.

Kamil Janáček
Zdroj: ČT24