Obchodníci již lákají na slevy

Praha – Vánoční svátky skončily a obchodníci již začali lákat zákazníky na výrazné slevy. Ty jsou letos kvůli finanční krizi ještě výraznější než dříve, zboží teď leckdy stojí i třetinu toho, co před Štědrým dnem. Slevy jsou teď navíc téměř na vše – oblečení, hračky i elektroniku.

Další vlna slev přijde ještě začátkem ledna. Ceny by poté měly klesat i v průběhu roku. Někteří obchodníci navíc v obavách z krize snižovali ceny již před Vánoci.

„Slevy máme různé, jsou na padesát procent, na sedmdesát… Máme je v dětském, dámském, v doplňkách, v prádle,“ přiblížila míru a rozsah slev v obchodě s oděvy prodavačka Martina Volfová.

Podle ekonoma Miroslava Ševčíka ale není nutné za slevami spěchat. Odborníci totiž předpokládají, že se ceny budou snižovat po celý rok, zejména se to dotkne cen předmětů denní spotřeby.

„Inflace bude velmi nízká a u některého zboží se to promítne tak, že se bude rapidně slevovat. Co nebude levnější, to jsou paradoxně zboží a služby, jejichž ceny jsou regulované, což je třeba elektřina, plyn nájemné a další,“ uvedl Ševčík. Levnější než dosud by měly být v příštím roce také například dovolené.

Vydáno pod