Tůma: Česká ekonomika může růst méně, než ČNB dosud očekávala

Praha - Česká národní banka počítá s tím, že zpomalení růstu české ekonomiky může být v příštím roce výraznější než bankou naposledy odhadovaných 2,9 procenta. Podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy by hrubý domácí produkt mohl v roce 2009 vzrůst jen o půl procenta. Na vině je celosvětová hospodářská krize. Informace přinesly Hospodářské noviny.

„Říkali jsme ano, ekonomika významně zpomalí, půjde někam pod tři procenta. Pořád si umím představit, že to tak bude, ale je pravda, že dnes je to spíš ta optimističtější varianta, ale nikoli vyloučená. Zároveň jsme si byli vědomi rizik, že svět může zpomalit ještě více, než se předpokládalo v době, kdy jsme naši prognózu dávali dohromady. A proto jsme chtěli po našich expertech, aby připravili alternativní prognózu, která počítá s výraznějším zpomalením ve světě, a potom to vede k nějaké kladné nule. Čili tam ta naše alternativní prognóza počítá s růstem 0,5 procenta,“ řekl HN Tůma.

Dopad krize na reálnou ekonomiku se ale podle Tůmy může v jednotlivých zemích lišit. "My jsme byli v lepší pozici, byli jsme na vrcholu
hospodářského cyklu, takže i když budeme výrazně zpomalovat, pořád by to neměl být žádný katastrofický scénář a neměli bychom sklouzávat do nějaké dlouhodobější recese," řekl guvernér ČNB dnešním Hospodářským novinám.

Vydáno pod