V prvním čtvrtletí se můžeme těšit na komoditní výprodej

Praha - První čtvrtletí a možná dokonce i celé pololetí roku 2009 bude ve znamení komoditního výprodeje. K rekordním cenám, na které jsme si museli přivyknout během první poloviny uplynulého roku, se komodity jen tak nevrátí. Například zemní plyn by podle odborníků mohl zlevňovat v průběhu celého letošního roku. Potraviny by si měly držet poměrně stabilní cenovou úroveň.

„Teď, respektive v prvním čtvrtletí roku 2009, bychom měli být opravdu na dně cen komodit. Ceny komodit totiž výrazně souvisí s globálním hospodářským cyklem a právě v prvním čtvrtletí, možná v prvním pololetí, by měl být pokles ekonomické aktivity největší,“ vysvětlil ve studiu České televize důvody příznivého vývoje hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Za snížením cen komodit stojí ale také nižší zájem investorů, kteří z obavy z poklesu jejich ceny od nich utíkají k jiným - bezpečnějším - aktivům. Podle odborníků může nižší zájem investorů, například o ropu, trvat i několik let.

Ceny komodit v roce 2009 (zdroj: ČT24)

Návrat k růstovému trendu v polovině roku

Ekonomové tvrdí, že pokles cen většiny komodit bude trvat možná i celé první pololetí roku 2009. Pak se začnou postupně vracet k růstu. „Ceny futures, tedy ceny budoucích kontraktů, jak na uhlí, na ropu, tak na elektrickou energii ukazují spíše na to, že bychom měli počítat s obratem v průběhu příštího roku a s návratem k mírně růstovému trendu,“ poznamenal Marek.

Výjimkou bude zřejmě zemní plyn. V dlouhodobém časovém horizontu jeho cena reaguje na vývoj cen ropy, ovšem drží si zhruba pěti až šestiměsíční odstup. Pokud se tedy zlevňování ropy zastaví v polovině roku, zůstane plyn u výprodejových cen až do prosince.

Ceny potravin zůstanou až na výjimky stabilní

Pozitivní je pro běžné spotřebitele zpráva o tom, že by v letošním roce neměla nijak zdražovat většina potravin. Katastrofické scénáře z konce roku 2007, které varovaly, že by například máslo mohlo stát až 60 korun, se nenaplnily a zřejmě se již v nejbližší době ani nenaplní.

I když si ceny potraviny v globále udrží svou nynější úroveň, některé potravinářské komodity se přece jen zdražování nevyhnou. I nadále by měly růst ceny kakaa, které nyní krouží kolem svého dvacetiletého maxima. Za posledních 12 měsíců zdražil hnědý prášek o 70 procent a tento trend si podle odhadů odborníků udrží i v letošním roce. Zdražovat by kvůli tomu tedy mohla například čokoláda.

  • Těžba uhlí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/10/917.jpg
  • Jídlo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/123/12257.jpg