Konflikt na Blízkém východě tlačí ceny ropy vzhůru

Londýn - Světové komoditní trhy začínají opět zaznamenávat růst cen ropy. Na vině je podle odborníků eskalace konfliktu mezi Gazou a Izraelem, která ohrožuje dodávky černého zlata z této oblasti. I když ropa zdražila téměř o osm procent, ceny se stále drží blízko 40 dolarů za barel, a jsou tak o více než 100 dolarů nižší než rekordní hodnoty z počátku letošního léta.

Severomořská ropa Brent zdražila o 3,24 dolaru na 41,61 USD za barel. Americká lehká ropa zdražila během dopoledne o více bež 2 dolary na necelých 41 dolarů.

„Dění na Středním a Blízkém východě je pro ceny ropy historicky poměrně důležité. Ceny ropy na každou případnou krizi reagují nárůstem a jinak tomu není ani v současné době,“ řekl České televizi analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. „Pokud bude ten konflikt přetrvávat, například dojde k pozemní invazi do Gazy, tak je možné, že cena ropy bude dále stoupat,“ dodal.

Mírný růst po strmém propadu

I tak se ale ceny této strategické suroviny za letošek propadly o 60 procent. Proti červencovému rekordu jsou nyní ceny nižší o více než 100 dolarů. Ještě v letošním prvním pololetí na ropu podle Potměšila působila dobrá nálada na trzích, kdy se stále ještě očekával růst spotřeby. Poptávku a ceny ropy také táhli spekulanti.

Jenže druhá polovina roku s sebou přinesla rychlé vystřízlivění. Investice do komodit začali stahovat spekulanti a po eskalaci světové finanční krize se přidaly také obavy z budoucího ekonomického vývoje. Za čtvrt století obchodování s ropou letos její cena zaznamenala vůbec největší propad v jediném roce.

Benzín a nafta zatím pokračují v sestupu

Přestože ceny ropy mírně rostou, ceny pohonných hmot dál klesají. Během Vánoc zlevnil litr Naturalu 95 v průměru o 26 haléřů na 22 korun a 91 haléřů. Nafta pak zlevnila o 37 haléřů na 24 korun 71 haléřů.