Poslání balíku Českou poštou zdraží až o desetikorunu

Praha - Kdo bude chtít po Novém roce poslat balík prostřednictvím služeb České pošty, bude muset sáhnout hlouběji do kapsy. Cenu obyčejného balíku do dvou kilogramů zvedne pošta o pět korun, tedy na 43. Cenné zásilky do 15 kilogramů zdraží z 81 na 91 korun. Naopak na letošních cenách zůstane posílání dopisů.

Pošta naposled zvyšovala ceny na začátku letošního roku. Například obyčejný balík do dvou kilogramů tehdy podražil o osm korun, do deseti kilogramů pak o 11 korun. Známka na dopis od letošního ledna stojí deset korun místo 7,50.

Podle mluvčího pošty Iva Mravinace je důvodů zvyšování cen celá řada. Těmi nejhlavnějšími jsou zvyšující se ceny energií a rostoucí platy pošťáků. Michal Frankl z Českého telekomunikačního úřadu však namítá, že zdražení nezasáhlo všechny náklady. Klesá třeba cena nafty, která je jednou z výrazných položek rozpočtu České pošty.

Špatné služby za vysoké ceny

„Nejde ani tak o zvýšení ceny, pokud by bylo doprovázeno kvalitní službou, a na to máme spoustu stížností,“ zdůrazňuje Frankl. Právě způsob doručování balíků je přitom častým předmětem kritiky práce pošťáků. Ti se podle Frankla mnohdy ani nepokusí doručit balíky domů. Namísto toho je ukládají a lidé si je musí vyzvednout na poště, kde se tak tvoří fronty.

Fronty se tvořily i letos před Vánoci. Pošta se jim snažila předejít, a balíky si tak na pobočkách mohli lidé vyzvednout výjimečně i v neděli. „Dvě neděle před Vánoci jsme měli otevřeno a o zákazníka jste na České poště nezavadili,“ namítá Mravinec.

Konkurence České pošty

Česká pošta není jediným doručovatelem balíku v tuzemsku. Na trhu soutěží nejen s kurýrními firmami, ale i s nadnárodními přepravními společnostmi, jako jsou DHL, DPD nebo TNT. Naproti tomu na doručování psaní do 50 gramů za cenu do 18 korun má pošta státem zaručený monopol.

Vydáno pod