Babiččin recept udělal z šestnáctiletého chlapce milionáře

Edinburgh - Americký sen, zdá se, může fungovat i v Evropě. Živoucím důkazem tohoto tvrzení je teprve šestnáctiletý Brit Fraser Doherty. Nenápadný skotský teenager měl prostě jen dobrý nápad - vsadil na výrobu džemu slazeného ovocnými šťávami namísto cukru a uspěl. Během dvou let se prosadil na britském trhu a zajistil rodinu na roky dopředu.

Na počátku pohádkového příběhu stála babička a její tajný recept na džem. Jednou ho ukázala svému vnukovi. Ani jeden z nich v tu chvíli netušil, že právě pokládá základy firmy, jejíž hodnota je dnes přes jeden milion dolarů. „Když mi bylo čtrnáct, babička mi ukázala, jak jam vyrábí a mě to strašně chytlo. Pak už to šlo rychle,“ popisuje dnes šestnáctiletý chlapec začátky svého úspěchu.

Pro svůj výrobek vymyslel příhodný název Super Jam. Nejdřív ho prodával nejbližším sousedům, v kostele a na farmářských trzích. Zpráva o vynikajícím džemu se rychle šířila po Edinburghu a jeho okolí. Příbývalo i zákazníků. O dva roky později Fraser odešel ze školy a začal podnikat ve velkém.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

„Brzy jsem začal prodávat kolem tisíce sklenic týdně. Malinká kuchyně mých rodičů už nestačila, tak jsem se raději přesunul do továrny a po pár letech jsem začal dodávat všem velkým supermarketům,“ říká mladý podnikatel.

Na rozjezd firmy si mladík půjčil skoro osm tisíc dolarů, které brzy splatil. Jen v roce 2007 se prodaly jeho jamy za 750 tisíc dolarů. Fraser ale trvdí, že nad penězi příliš nepřemýšlí. Do budoucna chce z britských ostrovů prorazit i na americký trh. Jeho výrobek je už dnes nejprodávanějším na skotském trhu.

Vydáno pod