Západoevropské akcie zažily letos rekordní propad o 45 procent

Londýn - Západoevropské akciové trhy letos pod tlakem globální finanční krize a recese světové ekonomiky zaznamenaly rekordní propad. Nejsledovanější evropský akciový index FTSEurofirst 300 za rok ztratil 45 procent po růstu o 1,6 procenta v roce 2007.

Dnes index FSEurofirst 300 uzavřel růstem o 0,9 procenta na 832 bodů. Obchodování však již zůstalo slabé, protože řada burz v Evropě byla otevřena kratší dobu a některé trhy jako Německo, Rakousko, Itálie nebo Španělsko byly zavřeny.

Rekordní propad o 31,5 procenta zažil letos londýnský index FTSE 100, který funguje od roku 1984. Podobně francouzský CAC-40 oslabil o rekordních 43 procent. Německý DAX ztratil 40,4 procenta, což byl jeho druhý nejhlubší pokles v historii.

Akcie v Evropě kvůli útlumu ekonomiky klesaly výrazně již v prvním pololetí a od září, kdy eskalovala globální finanční krize, se propad prudce zrychlil. „Byl to v mnoha ohledech dramatický rok, velmi špatný před zářím a po něm už úplně katastrofální,“ řekl agentuře Reuters Jonathan Lawlor z firmy Fox-Pitt, Kelton. Podle něj špatná situace v ekonomice a na trhu přetrvá ještě nejméně v prvním čtvrtletí nového roku.

Nejhůře byly letos z jednotlivých akciových sektorů zasaženy firmy v oboru přírodních zdrojů, jejichž oborový index DJ Stoxx klesl o 64,9 procenta. Těsně následoval index bankovního sektoru s propadem o 64,8 procenta. Relativně nejlépe si vedl sektor zdravotnictví, jehož oborový index klesl o 18,8 procenta.