Koruna dopoledne zpevnila vůči euru, k dolaru oslabila

Praha - Česká měna během dopoledního obchodování v porovnání se středečním závěrem zpevnila vůči euru, naopak k dolaru se obchodovala mírně slabší. Kolem 10:30 koruna vůči euru posílila na 26,83 Kč/EUR a k dolaru klesla na 19,25 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky je dnes obchodní aktivita na domácím devizovém trhu minimální. „Většina obchodníků na trhu má ještě volno, naplno se obchodování rozjede až s příštím týdnem,“ dodal. 

První obchod letošního roku na domácím devizovém trhu se podle agentury Reuters uskutečnil za cenu 26,77 Kč/EUR. Bezprostředně po otevření trhu pak koruna lehce oslabila směrem k současným 26,83 Kč/EUR. Slábnoucí dolar na světovém trhu podle Vejmělka pomáhá koruně proti americké měně, zatímco první ranní kotace se nacházely nad 19,40 Kč/USD, aktuálně je již dolar o zhruba 20 haléřů levnější. 

Americký dolar kolem 10:30 stál na 1,3941 USD/EUR, když ve středu uzavřel na 1,3982 USD/EUR. Trh dnes čeká na odpolední data amerického indexu aktivity v průmyslovém sektoru za prosinec. „Očekávání opět naznačují zhoršení tohoto ukazatele, což dolaru zrovna podporu nevytváří,“ naznačil Vejmělek.