Slováci si dnes poprvé vyzkoušeli placení eurem

Bratislava - Je první pracovní den po Novém roce a na Slovensku se otevřely obchody, ve kterých už má veškeré zboží evropskou cenovku. Lidé zatím sice stále mohou platit i slovenskými korunami, zpět už ale dostanou euromince. A předpokládá se, že právě ty budou na Slovensku častěji užívané než v době, kdy ještě platila koruna.

Přechod na novou evropskou měnu na Slovensku podle zpravodaje České televize Ladislava Kerekeše zatím probíhá bez větších komplikací. Jediné, co ještě nemusí stoprocentně fungovat, je placení kartou. Proto je prý lepší vybrat si v bankomatu hotovost a tou pak v obchodech platit.

Banky v těchto dnech totiž konvertují veškeré svoje úkony a ještě chvíli potrvá, než definitivně zprovozní i platbu kartou. Už v pondělí by se ale lidé podle Kerekeše měli na tuto službu plně spolehnout.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

V obchodech nemusejí přijmout větší počet mincí nebo vysokou bankovku

Problém by ale mohl v obchodech nastat, pokud by někdo při placení z kapsy vytáhl větší počet euromincí. Podle slovenské centrální banky (NBS) totiž mohou v obchodech takovou platbu odmítnout. „S výjimkou NBS, bankovních subjektů a poštovních podniků žádná strana není povinna přijmout při každé jednotlivé platbě více než 50 kusů euromincí,“ uvedla mluvčí NBS Jana Kováčová.

A právě mince, jak centrální banka předpokládá, budou Slováci při placení využívat nejčastěji. Kvůli nižší cenové úrovni zboží a služeb na Slovensku než v dalších zemích eurozóny jim totiž mince stačí k menším nákupům.

Zákazníci ovšem při placení také nepochodí s eurobankovkou, která má naopak vysokou hodnotu. Obchodníci totiž podle NBS nemusejí přijmout bankovku, která více než čtyřnásobně převyšuje hodnotu platby.

Koruny nebo eura?

Zatím mohou Slováci do 16. ledna platit jak eury, tak korunami. Nejčastěji dnes tedy v obchodech zaznívala z úst pokladních otázka: „Koruny nebo eura?“ Slováci si tak začínají zvykat na novou měnu. „Člověk si musí zvyknout na ty drobné mince a na jejich hodnoty, myslím že to chce ještě trochu času,“ říká obyvatelka Bratislavy. Další Slovák pak zavedení eura komentuje: „Obchodníci se dobře připravili a ceny udávají v obou variantách, myslím, že jsme natolik inteligentní národ, že jsme nepotřebovali takovou masivní kampaň.“

Složitější je to ale pro pokladní. Zákazníci mohou platit slovenskými korunami, eury nebo část nákupu zaplatit v eurech a zbytek doplatit v korunách a naopak. Platiti se navíc dá i peněžními poukázkami. A to vyžaduje u pokladních velké soustředění a trpělivost. „Nejhorší je, když lidé platí kombinovanou platbou,“ tvrdí prodavačka.