Kvůli ekonomické krizi se čínští dělníci vracejí na venkov

Peking - Dělníci jsou páteří čínského ekonomického zázraku. Po desetiletí se stamiliony sezonních pracovníků stěhovaly za prací do rostoucích měst. Světová hospodářská krize ale dopadá i na ně. Miliony lidí přišly o práci a vrací se zpět na venkov, kde je čeká nejistá budoucnost. Kvůli ekonomické krizi si dnes vepřové ve čtvrti sezonních dělníků může dovolit jen málokdo.

Řezník Li ještě v létě vydělával tři tisíce korun měsíčně. Dnes se musí spokojit s pětistovkou. A ta nestačí na uživení jeho rodiny doma v provincii Ťiang-si. „Nikdo nemá peníze. Musím se vrátit domů a obdělávat pole. Tady nepřežiju. Kvůli finanční krizi se všichni musíme vrátit domů,“ říká řezník Li Čching-pao.

Odchodem sezonních dělníků trpí místní podniky. Restaurace a obchody v této ulici zejí prázdnotou. Výjimkou není ani restaurace Čang Kuo-fanga. Jídlo v restauraci přijde zhruba na patnáct korun. Když Čang přijel do Pekingu za prací z provincie Che-nan před třemi lety, restaurace byla denně plná dělníků.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Přišel jsem o veškerý byznys“

Za poslední dva měsíce ale neprodal téměř nic.  „Přicházím tady o hodně peněz. Raději se vrátím domů. Přišel jsem o veškerý byznys. Pojedu domů a budu hospodařit,“ prohlásil majitel restaurace.

Mnoho stavenišť a továren v Pekingu propouští. Podle vládních zdrojů přišlo o práci v zemi už minimálně deset milionů lidí. Návrat nezaměstnaných mas zpět na chudý venkov ale může vést k sociálním nepokojům. Podle odborníků budou po návratu na venkov sezonní dělníci frustrováni. Pracovali ve městech dlouhá léta a zvykli si na vyšší výdělek. Ekonomové varují, že to nejhorší Čínu teprve čeká. Situace se má začít zlepšovat až v druhé polovině letošního roku.