Vláda projedná návrh na dorovnání přímých plateb zemědělcům

Praha - Vláda dnes projedná poslanecký návrh, který má umožnit převedení miliardy korun na dorovnání přímých plateb zemědělcům. Kabinet se také bude zabývat privatizací dceřiné společnosti Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo. Na programu má dále návrh zákona o volném pohybu služeb. Je také možné, že se bude jednat o vojenských misích v zahraničí.

Pokud ale premiér Mirek Topolánek mise na program dnešního jednání vlády nezařadí, získá tím čas pro další vyjednávání koalice s opozicí. Dvouměsíční mandát vlády může na celý rok totiž prodloužit jen parlament. Stále není jasné, jestli koalice dokáže prosadit kompromisní návrh. Opozice chce mise vyměnit pouze za zrušení zdravotnických poplatků.

Miliardu pro zemědělce chce vláda vzít z příjmů Pozemkového fondu ČR. Pod novelou zákona o pozemkovém fondu jsou podepsáni poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ale i ministr zemědělství Petr Gandalovič. Čeští zemědělci požadují navýšení přímých plateb na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Německu, Rakousku či Francii. Podle předkladatelů by si to vyžádalo dohromady asi 2,6 miliardy korun. Jednu miliardu již vláda uvolnila z rezervních fondů ministerstva zemědělství a vládní rozpočtové rezervy. Navýšení peněz slíbil zemědělcům v říjnu premiér Mirek Topolánek.

Jednání vlády (zdroj: ČT24)

V případě privatizace společnosti ČD Cargo nehodlá zatím ministr dopravy Aleš Řebíček vládu žádat o souhlas se vstupem soukromého kapitálu do společnosti. Dokument, který vládě předkládá pro informaci, zatím ministerstvo nezveřejnilo. Z připraveného úvodního slova ministra však vyplývá, že „vstup privátního kapitálu do ČD Cargo je možný“.

Návrh zákona o volném pohybu služeb

Návrh zákona o volném pohybu služeb má zjednodušit podle ministerstva průmyslu a obchodu zejména malým a středním podnikům podnikání ve všech zemích EU i na tuzemském trhu. Návrh přenáší do českého práva evropskou směrnici o službách. MPO vládě rovněž předloží zprávu o plnění exportní strategie České republiky za rok 2008, z níž vyplývá, že ministerstvo uvažuje o spojení pražských centrál vládních agentur CzechInvest a CzechTrade.

Ministři by se měli věnovat také novele zákona o veterinární péči, novele zákona o ochraně spotřebitele a závazným postupům pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU nespadajících pod aplikaci zákona o veřejných zakázkách v programovém období.