Dodávky plynu do Evropy stále klesají, Česko chce zasáhnout

Atény/Praha - Spor mezi Ukrajinou a Ruskem snížil dodávky ruského zemního plynu balkánským státům. Řecko dnes hlásí pokles na dvě třetiny běžně dodávaného množství. Nižší dovoz suroviny postihl i Bulharsko, Chorvatsko a Turecko. Přerušení dodávek ruského plynu na Ukrajinu se začalo již v neděli odrážet i na výši dodávek do Česka. Největší dodavatel plynu do ČR společnost RWE Transgas dnes hlásilo pokles sjednaného transitu do Česka o 9,5 procenta.

Zprávy o zatím největším výkyvu v objemu plynu přicházejí z Řecka. Tamní provozovatel plynovodu DEPA uvedl, že dnes dostane z Ruska jen čtyři miliony krychlových metrů plynu namísto požadovaných šesti milionů. Plynu by však měl být v zemi i přesto dostatek, potřeby DEPA pokryje z jiných zdrojů.

Šéf bulharského podniku Bulgargaz Dimitar Gogov dnes oznámil, že se jeho firma potýká s propadem dodávek o 10 až 15 procent. Chorvatská společnost Plinacro ráno hlásila pokles dodávek ruského plynu o sedm procent. Méně plynu proudí také do Makedonie a do Turecka. To už nahradilo pozemní dodávky přes Ukrajinu ruským plynem z plynovodu Blue Stream přes Černé moře.

Ukrajina obviňuje z odčerpávání ropy pro Evropu Gazprom

Zatímco si řada odborníků myslí, že plynem určeným pro Evropu si kompenzuje propad v dodávkách Ukrajina, tamní energetická společnost Naftogaz dnes obvinila ruský Gazprom, že surovinu směřující do Evropy odčerpává jeho modalvská pobočka.

„Zákazníci v Moldavsku od 1. ledna začali z nějakého nevysvětleného důvodu a bez souhlasu Naftogazu odebírat plyn z tranzitního plynovodu, který zčásti prochází moldavským územím,“ vysvětlil Naftogaz. „Společné akce Gazpromu a jeho dceřiné společnosti Moldovagaz destabilizují situaci v dodávkách plynu na Balkán,“ zdůraznil ukrajinský podnik.

Topolánek: Pasivní nebudeme

Protože se už včera začalo snižování dodávek plynu projevovat i v Česku, zabývala se touto problematikou dnes i vláda. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) dnes odcestuje do Kyjeva, aby se pokusil nepříjemnou situaci vyřešit. „Budeme se pokoušet přimět obě strany tohoto sporu k řešení,“ zdůraznil premiér Mirek Topolánek (ODS) i přesto, že krátce před tím připustil, že se jedná spíše o bilaterální problém než celoevropský. K zásahu Českou republiku nutí také fakt, že v současnosti předsedá Evropské unii.

Rusko přerušilo dodávky plynu na Ukrajinu ve čtvrtek. Přiměl ho k tomu vleklý spor o ceny suroviny, který se táhne již více než rok. Přerušení dodávek se následně začalo odrážet na množství plynu, který proudí do střední a jihovýchodní Evropy.