Obama chce Kongresem protlačit daňové škrty, mají uvolnit lidem 300 miliard dolarů

Washington - Podpořit americkou ekonomiku daňovými škrty pro střední třídu a firmy ve výši 310 miliard dolarů. Takový je plán budoucího prezidenta Baracka Obamy. Jednat o něm bude s šéfy obou komor amerického Kongresu i zástupci demokratů a republikánů. Takzvaný stimulační plán má být první akcí Obamy k oživení poptávky.

Plán cílí na tvorbu pracovních míst, zlepšení infrastruktury, úlevy daní, podporu obnovitelných zdrojů energií. Celý program renesance výkonu americké ekonomiky podle odborníků může dosáhnout až 775 miliard dolarů. Zmíněných 300 miliard zůstane díky nižším daním v kapsách občanů.

Republikáni jsou ale podle světových agentur výší předpokládaných stimulů znepokojeni. Podle nich by se nemělo tolik utrácet za vládou financované projekty a plán by neměl projít Kongresem bez důkladného prozkoumání.

Reportáž o Obamově připravovaném postupu (zdroj: ČT24)

Inaugurace nového amerického prezidenta je připravena na 20. ledna. Hned další den hodlá Obama svolat jednání Kongresu nad jeho balíkem opatření. Odborníci se shodují, že právě teď, kdy americká centrální banka stáhla úrokové sazby k nule, je ten pravý čas, aby se aktivně zachovala i fiskální politika a opět rozdmýchala poptávku. Jinak hrozí stagflace, kdy i přes nízké ceny zboží a služeb lidé statky nepoptávají.