Vláda schválila miliardu na dorovnání přímých plateb zemědělcům

Praha - Čeští zemědělci by měli získat další miliardu korun na dorovnání přímých plateb, peníze by měl stát vzít z příjmů Pozemkového fondu ČR. Novelu zákona o pozemkovém fondu, pod jejímž návrhem jsou podepsáni poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM i ministr zemědělství Petr Gandalovič, schválila dnes vláda.

„Dnešní rozhodnutí kabinetu navazuje na krok z poloviny prosince loňského roku, kdy vláda podpořila převod 1,1 miliardy korun z rezervních fondů ministerstva zemědělství a vládní rozpočtové rezervy do resortu zemědělství. Část z této sumy je rovněž určena na dorovnání přímých plateb. Plníme tím další část slibu, že se pokusíme zmírnit dopady škrtů v návrhu státního rozpočtu na letošní rok,“ uvedl Gandalovič.

Čeští zemědělci požadují navýšení přímých plateb na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Německu, Rakousku či Francii. Dorovnání si vyžádalo dohromady asi 2,6 miliardy korun, zhruba půl miliardy korun již vláda uvolnila z rezervních fondů ministerstva zemědělství a vládní rozpočtové rezervy. 

Navyšování přímých plateb ale zatím není u konce. „Zatím to, co je slíbeno a schváleno, celých 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Německu nebo ve Francii, ještě není. Bude proto potřeba v průběhu letošního roku udělat ještě některé další přesuny,“ upřesnil v rozhovoru pro ČT24 předseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Papež (ODS). I další peníze půjdou z nevyčerpaných peněz v rezervních fondech ministerstva zemědělství.

Navýšení peněz slíbil zemědělcům v říjnu premiér Mirek Topolánek. Nespokojení zemědělci tehdy chtěli vyjet s technikou na silnice a na protest proti krácení rozpočtu MZe zablokovat dopravu.