Velké cestovní kanceláře sníží palivové příplatky

Praha - Snižování cen paliv způsobené rekordním propadem cen ropy nepociťují jen motoristé. Na pohonných hmotách nyní ušetří i letecké společnosti. Některé velké cestovní kanceláře už proto oznámily snížení takzvaných palivových příplatků. Už od úterý by tak ceny zájezdů měly klesnout až o stovky korun.

Snížení cen načasovaly cestovní kanceláře na dobu, kdy začíná hlavní období prodeje zájezdů na léto v nabídce „první moment“. Cestovní kanceláře se snaží vyprodat co nejvíce míst v nasmlouvaných letech a nabízejí slevy v průměru kolem deseti procent ze základní ceny zájezdu.

Zákazník ušetří stokoruny 

Například u cestovní kanceláře Fischer budou příplatky nově 1 090 korun, zatímco dosud to bylo o 700 korun více. Je to výrazně větší změna než v minulosti, kdy se poplatky posouvaly většinou o 200 korun. Fischer zlevnil zájezdy na současnou zimní sezonu exotických dovolených i na léto. Nové poplatky bude účtovat bez ohledu na délku letu.

Jinou taktiku zvolila největší CK, kterou je Exim Tours. Ta snížení rozdělí na dvě části. U letů do tří hodin bude poplatek nově 990 korun, u delších letů bude činit 1 290. Dosud byl stanoven jednotně na 1 790 korunách.

„Bylo to přijato na základě vyúčtování ceny paliva od leteckých společností za poslední čtvrtletí,“ uvedl obchodní ředitel Eximu Jan Koláčný. Podle jeho předpokladů by se poplatek neměl měnit po několik dalších měsíců. Čtyřčlenná rodina tak může na zájezdu ušetřit až několik tisíc korun.

Riskantní krok nebo chytrý tah? 

Za riskantní krok označil snížení poplatků mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko. Není prý jasné, jakým směrem se cena ropy vydá v letních měsících. Může se tak stát, že kancelář nakonec doplatí příplatky aeroliniím ze svého. „Je pravděpodobné, že pokud bude cena ropy růst, dojde opět ke zvýšení příplatku,“ uvedl Plovajko.

Plovajkově argumentaci přikyvuje i marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha. Čedok se snížením ceny stále váhá, zřejmě k němu ale sáhne ještě tento týden. „Zvažujeme snížení příplatků během tohoto týdne, ale o kolik a kdy, je předčasné říkat,“ uvedl Brejcha.