Gazprom snížil dodávky plynu do Evropy na čtvrtinu, výpadek se týká i Česka

Kyjev - Dodávky ruského plynu do Evropy včetně České republiky nadále prudce klesají a dosahují již pouhé čtvrtiny nasmlouvaného objemu. Ještě ráno přitom do Evropy proudila zhruba třetina běžné úrovně. Situace, kterou zapříčinil spor Ukrajiny a Ruska o ceny dodávek, se každou minutu dramaticky zhoršuje. Do obou znesvářených států se už pustila i Evropská unie v čele s českým předsednictvím. Na jednání v Berlíně by jí měly Ukrajina i Rusko vysvětlit, proč do Evropy neproudí nasmlouvané množství plynu.

Mluvčí Naftogazu upřesnil, že objem plynu proudícího přes Ukrajinu se ráno snížil na úroveň kolem 92 milionů metrů krychlových za den ve srovnání se zhruba 300 miliony kubíků před 1. lednem. Později se ale objem dodávek propadl až na necelých 74 milionů kubíků. „Znamená to, že během několika hodin bude mít Evropa s dodávkami plynu problém,“ řekl. Zatímco ovšem Kyjev tvrdí, že málo plynu přichází přímo z Ruska, podle Gazpromu kohouty na hranicích utáhla sama Ukrajina.

Těžké problémy bezprostředně po sdělení Naftogazu již oznámilo Bulharsko. Export plynu přes Ukrajinu podle státního podniku Bulgargaz nejprve klesl na kritickou hranici a poté byly všechny ruské dodávky do Bulharska, Turecka, Řecka a Makedonie zastaveny.

Podle delegace EU je situace vážná 

Český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který vede delegaci Evropské unie v Kyjevě, uvedl, že vyjednávání komplikuje situace, kdy Rusové a Ukrajinci říkají zcela protichůdné věci. „To už je opravdu vážná situace, pokud nebude řešena a vyřešena v průběhu hodin ze strany Ukrajiny a Ruska, žádá si vážné jednání na nejvyšší úrovni,“ řekl.

Pokud nebudou dodávky plynu obnoveny, chce ministr Říman, aby Evropská komise a vedení Rady EU pozvaly na jednání nejvyšší představitele Ruska i Ukrajiny. „To znamená na úrovni prezidentů nebo předsedů vlád,“ upřesnil Říman.

Plyn nepřichází ani do Česka 

Nynější spor Ruska a Ukrajiny se zdramatizoval poté, co Gazprom přestal na začátku ledna posílat plyn Ukrajině, protože se s ní nedohodl na nové smlouvě s novými cenami. K pondělnímu zkrácení dodávek o víc než 65 milionů kubíků Gazprom přistoupil po poradě s ruským premiérem Vladimirem Putinem a tento výpadek postihl i Českou republiku.

Výpadek dodávek ruského plynu potvrdil mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský: „V noci výrazně poklesl objem dodávek zemního plynu od společnosti Gazprom Export tranzitní soustavou přes Ukrajinu a Slovensko do České republiky, ale i do dalších států Evropské unie. Dodávky norského plynu severní cestou jsou v plné výši a RWE Transgas je plně využívá.“ Dodal, že se plynárenská společnost snaží pokrýt spotřebu plynu také těžbou z domácích zásob, která podle Chalupského společně s norskými dodávkami zatím stačí na pokrytí českých potřeb.