Většina potravin po zavedení eura na Slovensku zlevnila

Bratislava - Slovenské ceny potravin nepotvrdily po zavedení eura obavy ze zdražení a několik dní po přechodu na jednotnou evropskou měnu naopak zlevnily. Jak vyplývá z údajů slovenského statistického úřadu, který začátkem roku mimořádně zjišťoval vývoj cen v obchodech, ceny většiny vybraných potravin na Slovensku obrátily počáteční trend a v eurech se snížily. Nejvýraznější pokles cen zaznamenala zelenina, zdražily naopak banány či některé nealkoholické nápoje.

Ze 73 druhů zboží k 5. lednu ve srovnání se začátkem roku klesly ceny u 31 položek, nezměnily se v 19 případech a stouply v 23 případech. Ceny papriky klesly o 6,2 procenta a brambor o 2,7 procenta, naopak banány zdražily o 3,3 procenta a „kolové“ nealkoholické nápoje o pět procent.

Ceny většiny pohonných hmot zůstaly beze změny a nejpoužívanější benzin s oktanovým číslem 95 mírně zlevnil. Začátkem roku ihned po otevření obchodů přitom statistici zjistili nárůst cen většiny zboží.

Statistický úřad od loňského srpna podrobně sleduje ceny zboží a služeb kvůli přechodu Slovenska na euro. Výsledky pohybů cen téměř dvou stovek nejčastěji kupovaných komodit aktualizuje každých deset dnů.

Na vývoj cen v době přechodu Slovenska na novou měnu vedle statistiků dohlíží i nevládní organizace Sdružení slovenských spotřebitelů. Správnost zobrazování cen v eurech i v korunách zase kontroluje Slovenská obchodní inspekce.