Topolánek Rusku a Ukrajině vyhrožuje, Evropa zvažuje nahrazení plynu jádrem

Praha/Brusel - Český premiér dnes za celou Evropskou unii, které nyní Česko předsedá, pohrozil Rusku a Ukrajině, že celé společenství přitvrdí, pokud se spor do zítřka nevyřeší a plyn nezačne do Evropy opět proudit. Unie se ale připravuje i na horší variantu a uvažuje o tom, že by energetický nedostatek mohlo postiženým státům kompenzovat nasazení jiných zdrojů energie, například spuštění starých jaderných reaktorů. Situace je o to vážnější, že norský státní energetický koncern StatoilHydro nemůže podle své mluvčí Rannveig Stangelandové vyrovnat výpadek dodávek ruského plynu do Evropy, protože již nyní pracuje na plnou kapacitu.

„Pokud nebudou dodávky do zítřka obnoveny, budeme muset uplatnit silnější intervenci ze strany evropského předsednictví a Evropské unie jako takové,“ varoval Topolánek znesvářené země. Jak budou případná tvrdší opatření vypadat, odmítl premiér uvést.

Topolánek zároveň poukázal, že současná plynová krize je mnohem horší než ta z let 2005 a 2006. „Jestliže se situace nezmění, budou mít v příštích dnech problémy nejen státy střední Evropy a Balkánu, ale také Německo, které je v EU hlavním odběratelem plynu od Gazpromu,“ podtrhl.

Topolánek a Barroso o plynu (zdroj: ČT24)


Plyn by mohly nahradit staré jaderné reaktory

Zatímco Topolánek hrozí a evropští experti na energetiku připravují na pátek schůzku, na které chtějí prodiskutovat možný akt solidarity se zeměmi, které výpadek zasáhl nejhůře, Evropská komise hledá řešení, jak jen to jde. „V některých členských zemích jsou rezervy, které je možné využít, je tu plyn, který může být dovezen, můžeme přejít na jiná paliva,“ nastínil některé možnosti mluvčí Evropské komise Ferran Tarradellas Espuny.

A právě změny zdrojů se chytil bulharský prezident Georgi Parvanov. V souladu s článkem 36 přístupové dohody Bulharska s Evropskou unií, který se věnuje energetické bezpečnosti země, uvažuje o obnovení štěpné reakce ve dvou odstavených jaderných reaktorech v elektrárně Kozloduy.

O znovuspuštění nepoužívaných reaktorů již ale uvažují také naši východní sousedé. „Pokud by Slovensko mělo být nadále rukojmím rusko-ukrajinského sporu i v dalších dnech a bylo by potřebné přijmout netradiční řešení, tak si umím představit jako netradiční řešení opětovné nastartování Jaslovských Bohunic,“ uvedl Fico.

USA: Přerušení dodávek ničí důvěryhodnost Ruska

K rusko-ukrajinskému sporu se již vyjádřily také Spojené státy ústy náměstka americké ministryně zahraničí Daniela Frieda. Přerušení dodávek plynu podle jeho slov ničí reputaci Ruska jako důvěryhodného dodavatele plynu. „Co začalo jako komerční spor mezi Ukrajinou a Ruskem, v němž USA a Evropa nemusely zaujímat nějakou specifickou pozici, se dramaticky vystupňovalo,“ dodal Fried a zároveň ocenil i způsob, jakým se ke krizové situaci postavilo české předsednictví.

S pozicí USA se ztotožnil i prezident Evropské komise José Manuel Barroso. Ten na dnešním společném brífinku s českým premiérem Mirkem Topolánkem v Praze prohlásil, že dodávky plynu musejí začít okamžitě, jinak Rusko a Ukrajina ztratí na důvěryhodnosti.

K úplnému zastavení dodávek plynu do Evropy došlo dnes v ranních hodinách. Jeho důvodem je spor mezi Ruskem a Ukrajinou o cenu ropy. Zatím není jasné, která ze zemí Evropu od plynu odřízla. Ukrajina obviňuje ze zastavení dodávek Rusko, to ovšem tvrdí, že všechny čtyři tranzitní plynovody odstavila Ukrajina. Ve snaze zjistit, jak to ve skutečnosti je, chce Evropská unie vyslat na Ukrajinu pozorovatele, kteří by měli monitorovat, jak proudí ruský plyn přes území státu na území unie.