USA plánují obří rozpočtový schodek bezmála 1,2 bilionu dolarů

Washington - Zřejmě nikdo nepochybuje o tom, že finanční krize přijde světovou ekonomiku draho. Spojené státy už však po dnešku znají alespoň přibližnou sumu, kterou si současná hluboká hospodářská recese vyžádá. V tomto fiskálním roce, který končí v září, budou USA podle odhadu Rozpočtového úřadu Kongresu hospodařit s rekordním schodkem 1,186 bilionu dolarů. Bude se tak jednat o více než dvojnásobek dosud rekordního loňského schodku, který dosáhl 455 miliard dolarů.

Za obřím deficitem stojí především problémy velkých amerických firem, které srazily příjmy z daní. Nemalé prostředky však ze státního rozpočtu odčerpají také vládní výdaje na podporu krizí zasaženého finančního sektoru. Více než bilionová suma přitom ještě nemusí být konečná. Nezahrnuje totiž připravovaný stimulační plán nastupujícího prezidenta Baracka Obamy, ani desítky miliard dolarů na vojenské operace v Iráku a Afghánistánu.

Od vyrovnaného rozpočtu k rekordnímu deficitu

Suma 1,2 bilionu dolarů představuje asi osm procent hrubého domácího produktu Spojených států. Z tohoto hlediska bude deficit vyšší než rekordně vysoké schodky z 80. let. Prezident George Bush původně plánoval dosáhnout do roku 2012 vyrovnaného rozpočtu, tyto plány však s nynější recesí berou zasvé.

Americký Kongres předpokládá, že ve fiskálním roce 2010 deficit klesne na 703 miliard dolarů. Během příštích pěti let by se tak podle úřadu měly Spojené státy zadlužit dohromady 1,9 biliony dolarů. Rozpočtový výhled přitom předpokládá, že ekonomika USA letos utrpí pokles o 2,2 procenta. Pro rok 2010 se již předpovídá růst o 1,5 procenta. Míra nezaměstnanosti vystoupí letos na 8,3 procenta a příští rok na devět procent.

Obama se šetřit nechystá

Barack Obama v minulých dnech upozorňoval, že deficity se budou v nadcházejících letech pohybovat v řádu bilionů dolarů, žádné šetření vládních výdajů však neplánuje. Místo toho spolu s Kongresem slibuje rozsáhlé vládní výdaje do infrastruktury a snižování daní, které by měly přispět k oživení ekonomiky. Celkový rozsah této fiskální stimulace by měl činit až 775 miliard dolarů na dva roky.