Noční rusko-ukrajinská jednání o plynu ovoce nepřinesla

Moskva/Praha - Šéfové ukrajinského státního energetického podniku Naftogaz Oleh Dubyna a ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexej Miller dnes v noci jednali nečekaně v Moskvě o sporu o dodávky ruského plynu. Podle představitelů Naftogazu však nedospěli k žádným konkrétním výsledkům. Oba činitelé dnes jednají ještě v Bruselu na třístranné schůzce s Evropskou unií. Plynová krize byla také předmětem dnešních jednání ministrů EU pro evropské záležitosti v Praze.

„Dnes v noci se v Moskvě uskutečnily rozhovory Alexeje Millera a Oleha Dubyny, při kterých posuzovali východiska ze vzniklé krizové situace,“ uvedl ráno mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Miller a Dubyna se naposledy setkali tváří v tvář před osmi dny, než se spor vyhrotil a dodávky plynu na Ukrajinu a posléze i dále do Evropy byly zastaveny.

Zástupci společnosti Naftogaz krátce před polednem uvedli, že jednání nepřinesla jakoukoli dohodu, která by přispěla k řešení krize. Dubyna s Millerem se nicméně dnes ještě setkají na schůzce svolané českým předsednictvím EU na neutrální půdu do Bruselu. Mají na ní být dohodnuty podrobnosti pozorovatelské mise EU, která má kontrolovat příští přepravu ruského plynu přes Ukrajinu k evropským zákazníkům.

Šéf Naftogazu v Bruselu prohlásil, že se ukrajinská strana nebude nikdy pokoušet narušit dodávky ruského plynu proudící přes jeho území k zákazníkům v Evropské unii.

EK: Monitorovací mise je na spadnutí

Rusko hodlá obnovit dodávky plynu jen za tržní cenu a jen za podmínky přítomnosti evropské monitorovací mise v oblasti, neboť Rusko už Ukrajině nevěří. Ukrajina ale argumentuje proti pro ni vysoké ceně současnou ekonomickou krizí v zemi.

„Šance, že se obě strany sporu dnes v Bruselu dohodnou, vidím 50 na 50,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu a jeden z hlavních politických vyjednavačů sporu Martin Říman. „Včera proběhly některé důležité rozhovory, přesto jsou příkopy mezi stranami sporu hluboké,“ dodal. „Kdyby se Rusko s Ukrajinou dnes nedohodly, pokračovala by Evropská unie v politickém tlaku,“ prohlásil. Případné politické či ekonomické sankce vůči Rusku a Ukrajině ale Říman vyloučil.

Podle Evropské komise je už nicméně pozorovací mise na spadnutí. Zástupce komise dnes v Evropském parlamentu řekl, že existuje ústní dohoda s oběma státy, že vpustí pozorovatele na své území. Ti by tak mohli být vybráni už dnes a celá monitorovací mise by mohla odstartovat během několika příštích dnů.

Gazprom od Nového roku zavřel kohoutky s plynem Ukrajině poté, co o Silvestru ztroskotala jednání o uzavření nového kontraktu na letošní rok. Obě strany se nemohou dohodnout na ukrajinském dluhu za předchozí dodávky, na nové ceně plynu a výši tranzitních poplatků za plyn přepravovaný přes ukrajinské území.

Krize vyvrcholila středečním přerušením dodávek plynu evropským odběratelům. Z odpovědnosti za situaci se vzájemně obviňují Moskva a Kyjev.

Evropská unie se snaží přimět obě strany k obnovení dodávek do Evropy. Přes Ukrajinu obvykle putuje 80 procent ruského plynu, který kryje asi 20 procent evropské spotřeby.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve středu svému ukrajinskému protějšku Viktoru Juščenkovi sdělil, že dodávky budou obnoveny až po uzavření nového kontraktu a pod dohledem mezinárodních pozorovatelů, cena plynu by přitom měla být tržní, bez dalších slev a výhod.

Loni Ukrajinci platili za plyn necelých 180 dolarů za tisíc metrů krychlových. Nyní Gazprom požaduje 450 dolarů.

Česko přikoupilo plyn z Norska

Česká republika je na krátkodobé výkyvy dodávek díky minimálním povinným zásobám suroviny v zemi připravena. Navíc se České plynárenské, která dodává zemní plyn tuzemským obchodníkům, podařilo získat dalších milion kubíků plynu denně.

Zásobování ČR plynem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod