V ekonomické radě vlády bude Jiří Rusnok, další členy dnes představí premiér

Praha - V Národní ekonomické radě vlády, která má hlavně bojovat proti dopadům finanční krize v Česku, zasedne mimo jiné bývalý ministr financí a hlavní ekonom ING Jiří Rusnok. Potvrdil to ve vysílání Studia 6 a vysvětlil své důvody. Všechny členy rady dnes oficiálně představí premiér Mirek Topolánek. Přímý přenos můžete sledovat od 11 hodin na ČT24.

„Mně připadá přirozené reagovat pozitivně na nabídku premiéra republiky v době, kdy ekonomická situace je skutečně složitá a kdy se snaží sestavit tým odborníků, který by měl pomoci při strategických a koncepčních rozhodnutích,“ vysvětluje své rozhodnutí stát se členem rady Rusnok. „Je to jednak ocenění, alespoň já to tak beru, a jednak nevidím důvod takovou nabídku odmítnout,“ dodává.

Rada podle něj bude mít pouze kompetence poradního sboru vlády. Přitom by měla například zařídit, aby jednotlivé kroky vlády nešly proti sobě. Další podstatný úkol rady vidí Rusnok v přípravě dlouhodobých koncepcí. „Jako jsou například udržitelné finance v zemi v souvislosti s demografickým vývojem, tedy zejména stárnutím populace,“ říká k tomu.

Rozhovor s Jiřím Rusnokem ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Rada nemá zastupovat exekutivu

„Myslím, že by bylo dobré, aby tady něco podobného bylo trvale, protože rada nemá a ani nemůže primárně zastupovat exekutivu v ČR. Ta je funkční a své úkoly plní. Rada může znásobit určitou koncepční, možná intelektuální kapacitu vlády,“ domnívá se dále Rusnok.

Jiří Rusnok je stále členem ČSSD. Zároveň ale deklaruje, že v radě nebude jako zástupce sociálních demokratů, ale jako soukromá osoba. Dalšími členy rady by se měli stát Vladimír Dlouhý, Martin Jahn, Jiří Kunert, Michal Mejstřík, Tomáš Sedláček, Jiří Schwarz, Jiří Weigl a Miroslav Zámečník.

Vydáno pod