Topolánek představil členy Národní ekonomické rady

Praha - Premiér Mirek Topolánek oficiálně představil členy Národní ekonomické rady vlády, která vznikla s cílem připravit opatření proti dopadům světové finanční krize na ČR. Do dnes jmenovaného seskupení premiér přizval 3 bývalé ministry, dále poradce ministrů i zástupce podnikatelů a akademické sféry. Členy rady se stali Vladimír Dlouhý, Martin Jahn, Jiří Kunert, Michal Mejstřík, Jiří Rusnok, Tomáš Sedláček, Jiří Schwarz, Jiří Weigl, Miroslav Zámečník a Pavel Kouhout. Rada bude trvat tak dlouho, jak bude mít smysl, nebo jak dlouho bude trvat tato vláda, uvedl Topolánek.

Tajemníkem rady bude Martin Kocourek. Rada by se měla setkávat zhruba jednou za 14 dní. Podle Topolánka účast v radě odmítla opoziční ČSSD. Má totiž odlišníé priority - vyšší důchody, delší vyplácení podpory v nezaměstnanosti a věší pomoc podnikatelům. „ČSSD tuto aktivitu vnímá jako výrazně vládní, spíše tedy aktivitu ODS a my do budoucna tyto experty nebudeme považovat za nezávislé,“ reagoval stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Jednotliví členové rady na tiskové konferenci prohlásili, že jejich cílem je především snaha co nejvíce přispět ke společnému nacházení možných řešení současných dopadů světové ekonomické krize v tuzemsku.

Například Martin Jahn řekl, že chce transformovat požadavky členů Svazu průmyslu a dopravy na zmírnění dopadů krize na tuzemskou ekonomiku a pomoci co nejvíce minimalizovat růst nezaměstnanosti. Pavel Kohout se hodlá zase zaměřit hlavně na zlepšení a zkvalitnění podmínek pro podnikání v tuzemsku.

„Krize se dotýká všech. Jsem rád, že v ČR dochází ke spojení různých odborníků za účelem hledání řešení situace v této svízelné době,“ řekl Tomáš Sedláček, který dnes odmítl dále se ucházet o post ministra financí za KDU-ČSL, pokud by odešel Miroslav Kalousek.

Podle Jiřího Weigla potřebuje každá vládní administrativa nacházet inspiraci a oponenturu v kruzích, které přímo s touto administrativou nejsou spojeny.

Topolánek záměrně sáhl po odbornících z různých názorových skupin. V týmu jsou jak zastánci eura (Jahn, Sedláček), tak také osobnosti, které mohou mít výrazně rozdílné návrhy ohledně integrace do eurozóny (např. Kohout či Schwarz). Naopak v otázce podpory firem se ekonomičtí experti zřejmě shodnou. Snižovat daně chce šéf České bankovní asociace Jiří Kunert i předseda Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. 

Národní ekonomická rada vlády

Mirek Topolánek - Bude předsedat radě. Od srpna 2006 premiér ČR, od prosince 2002 předseda ODS, funkci šéfa strany již třikrát obhájil, naposledy loni v prosinci.

Vladimír Dlouhý - Poradce americké investiční banky Goldman Sachs. Působil jako ekonomický ministr ve federální vládě v letech 1989 až 1992, poté byl pět let ministrem průmyslu a obchodu ČR.

Martin Jahn - Prezident Sdružení automobilového průmyslu, generální ředitel společnosti Volkswagen Group v Rusku. Od srpna 2004 do prosince 2005 byl jako nestraník místopředsedou vlády ČR pro ekonomiku.

Jiří Kunert - Prezident České bankovní asociace a generální ředitel UniCredit Bank Czech Republic. V letech 1982 až 1986 pracoval v londýnské pobočce Živnostenské banky, poté byl dva roky bankovním poradcem ministra financí.

Michal Mejstřík - Ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK, šéf poradenské společnosti EEIP. Začátkem 90. let se podílel na založení Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání.

Jiří Rusnok  - Prezident Asociace penzijních fondů, bývalý ministr financí a průmyslu a obchodu. Po odchodu z politiky se stal členem dozorčí rady ING Penzijního fondu a od srpna 2006 je předsedou představenstva.

Tomáš Sedláček - Hlavní makroekonomický stratég ČSOB, uvažuje se o něm jako o možném ministru financí. Odborný časopis Yale Economic Review ho zařadil mezi pět největších ekonomických talentů světa.

Jiří Schwarz - Děkan Národohospodářské fakulty VŠE a předseda akademické rady Liberálního institutu. V roce 1990 spoluzaložil Liberální institut a stal se jeho prezidentem.

Jiří Weigl - Od roku 2003 vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Do příchodu na Pražský hrad byl ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku. V IPB pracoval jako vrchní ředitel pro strategii a řízení.

Miroslav Zámečník - Ekonomický konzultant. V minulosti působil jako poradce Václava Klause na ministerstvu financí nebo ředitel Centra pro ekonomickou analýzu Kanceláře prezidenta republiky. V letech 1994 až 1998 byl zástupcem ČR ve Světové bance.

Pavel Kohout - Ekonomický analytik. Pracoval jako analytik pro PPF, Komero, ING. Od roku 2007 je ředitelem pro strategii společnosti Partners.