Rusové a Ukrajinci jednají v Bruselu o obnovení dodávek plynu

Brusel - Šéfové ukrajinského Naftogazu a ruského Gazpromu se dnes v Bruselu po peripetiích nakonec sešli ke společnému jednání ohledně obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu dále do Evropy. Podle Evropské komise je na spadnutí monitorovací mise EU na Ukrajině, kterou Moskva obnovení dodávek podmiňuje.

Ještě dnes dopoledne se zdálo, že by se společná schůzka v Bruselu vůbec uskutečnit nemusela. Obě delegace se celý den v belgické metropoli míjely a Naftogaz dokonce uvedl, že jednání byla zrušena.

V prostorách Evropské komise se však nakonec přece jen s představiteli ruského Gazpromu i ukrajinského Naftogazu sešla delegace, kterou jako zástupce českého předsednictví vede ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman. Žádné podrobnosti z jednání zatím nejsou známé a zdá se, že celá schůzka se protáhne až do večerních hodin.

Ukrajinci navrhují okamžité obnovení dodávek

Šéf ukrajinského Naftogazu Oleh Dubyna navrhnul ruskému Gazpromu, aby obnovil dodávky. Potom by se během deseti dnů snažily obě znesvářené strany dohodnout na vyřešení vzájemného sporu. Poznamenal také, že po jakékoli dohodě bude třeba 36 hodin na obnovení dodávek do EU.

Gazprom podmiňuje obnovení dodávek vysláním monitorovací mise EU na Ukrajinu. Zástupce Evropské komise dnes v této souvislosti v Evropském parlamentu uvedl, že existuje ústní dohoda s oběma státy o vpuštění pozorovatelů na jejich území. Ti by tak mohli být vybráni už dnes a celá monitorovací mise by mohla odstartovat během několika příštích dnů.