Evropa se s Ruskem nedohodla, obnovení dodávek plynu je v nedohlednu

Brusel - Jen chvíli se mohla Evropa upínat k naději, že již brzy dojde k obnovení dodávek plynu z Ruska. Podle ruského plynárenského gigantu Gazprom byly dnes Evropská unie a Rusko blízko k dohodě, avšak nakonec jí nebylo dosaženo. Zprávu po jednání v Bruselu potvrdil i český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman s tím, že ruská strana vznesla nereálné požadavky.

„Ač dnes byla reálná šance dohodnout se na obnovení dodávek plynu do Evropy, nestalo se tak,“ informoval šéf Gazpromu Alexej Miller.

A dohoda skutečně na dosah byla. Ukrajina totiž podepsala s Evropskou komisí dohodu o vyslání expertních evropských pozorovatelů, kteří by měli přímo na Ukrajině dohlížet na to, jak tranzitními plynovody proudí surovina z Ruska. Rozmístěním pozorovatelů Gazprom krátce předtím obnovení dodávek plynu podmínil. „Jakmile budou pozorovatelé rozmístěni a budou mít přístup (k zařízením), obnovíme neprodleně dodávky plynu,“ řekl doslova Miller.


Podle komisaře Andrise Piebalgse svědčí změna ruského postoje o tom, že Rusové chtějí mít na Ukrajině vlastní pozorovatele. Říman tento požadavek Ruska označil za problematický.

Římana jednání zklamala

Ministr Martin Říman vyjádřil nad výsledkem dnešních schůzek, které měly pomoci krizovou situaci ohledně přerušení dodávek ruského plynu do Evropy řešit, zklamání. Dodal, že Gazprom podle něj nemá žádný důvod pro to, aby plyn do Evropy i nadále neposílal.

Kdy budou obnoveny dodávky plynu do Evropy, není podle Římana nyní možné seriózně odhadnout. Evropa je o znovuspuštění toku suroviny připravena jednat kdykoliv a s kýmkoliv. „My bohužel jsme svým způsobem rukojmím sporu někoho jiného,“ politoval v rozhovoru pro Českou televizi ministr.

Zároveň ministr označil současnou krizi za velmi hlubokou. Ať už dopadne jakkoliv, bude mít značný dopad na debaty o energetické bezpečnosti Evropy a posílí tlaky na renesanci jaderné energetiky.

Rusko nabízí více peněz za tranzit, po Ukrajině chce ale tržní ceny

Jádrem sporu, který omezení dodávek suroviny do Evropy vyvolal, je neshoda mezi Ukrajinou a Ruskem ohledně výše cen plynu a poplatků za tranzit. Ruský premiér Vladimir Putin dnes vyslal do světa zprávu, že Rusko je ochotné podle požadavků Ukrajiny zvýšit poplatky, které jí platí za tranzit plynu přes její území, a to na tři až čtyři dolary za 1000 krychlových metrů plynu. Ještě loni přitom Rusko za tuto službu platilo jen 1,70 USD. Ukrajina požaduje zvýšení této částky na 2,05 dolaru.

Zvýšení tranzitních poplatků se ale neobešlo ze strany Ruska bez podmínek. Plyn již nadále nechce Ukrajině dodávat za 179,50 USD za 1000 kubíků, ale požaduje tržní cenu. Ta je v současnosti asi dvojnásobná.