Inflace v prosinci klesala, nezaměstnaných naopak přibylo

Praha - Inflace v prosinci klesla na 3,6 procenta z listopadových 4,4 procenta. Růst cen byl tak nejnižší od září 2007. Nezaměstnanost nabrala oproti tomu zcela opačný trend. V prosinci se vyšplhala na šest procent z listopadových 5,3 procenta. Bez práce bylo celkem 335 250 osob.

V prosinci inflace jen mírná, průměr za rok je horší

Meziroční růst spotřebitelských cen v prosinci opět zpomalil, a to na 3,6 procenta. Výsledek byl shodný s očekáváním analytiků. Proti předchozímu měsíci ceny v prosinci klesly o 0,3 procenta. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2008 byla 6,3 procenta.

Analytik Jan Vejmělek o inflaci a nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)

Zpomalení meziročního cenového růstu ovlivnily hlavně ceny v dopravě, kde se pokles cen pohonných hmot prohloubil z listopadových 12,1 procenta na prosincových 22 procent. Ceny automobilů byly nižší o 12,2 procenta. Obrat nastal u potravin a nealkoholických nápojů, kde ceny z růstu o 0,9 procenta v listopadu přešly v prosinci do poklesu o 0,8 procenta. Příčinou je podle Českého statistického úřadu vysoká srovnávací základna, na konci roku 2007 totiž potraviny výrazně zdražovaly.

Průměrná míra inflace za loňský rok byla nejvyšší za posledních deset let. V roce 1998 dosáhla více než deseti procent. Tento vývoj podle statistiků ovlivnila řada faktorů, mezi které pařil zejména citelných vzestup cen potravin, zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent, zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků, zdražení energií, růst regulovaného nájemného a zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví. V roce 2007 činila průměrná míra inflace 2,8 procenta.

Nezaměstnanost rostla, volných míst ubývalo

Míra nezaměstnanosti podle ministerstva práce a sociálních věcí loni v prosinci vzrostla na šest procent z listopadových 5,3 procenta. Zvýšení nezaměstnanosti je v souladu s očekáváním analytiků, kteří předpokládali růst k šesti procentům. V průběhu prosince bylo na úřadech práce nově zaevidováno 62 421 osob. Podporu v nezaměstnanosti poskytovaly v prosinci 2008 úřady práce 138 506 uchazečům o zaměstnání, což představuje 39,3 procenta všech osob vedených v evidenci.

"Míra nezaměstnanosti se v prosinci vrátila na hodnotu, kde byla před
rokem. Stalo se tak ale po nejprudším měsíčním nárůstu počtu nezaměstnaných za deset let," komentovasl nejnovější čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ruku v ruce s nárůstem nezaměstnanosti ubývalo volných pracovních míst. Jejich počet meziměsíčně klesl o 20 118 na 91 189 míst, což je o 49 877 míst méně než v prosinci roku 2007.