Cena ropy spadla pod 40 dolarů

Londýn - Spolu s postupujícím ochlazením světové ekonomiky pokračuje v sestupu i cena ropy. Ta se dnes propadla o více než pět procent a dostala se tak pod 40 dolarů za barel. Impulzem k tomu se staly nejčerstvější údaje z amerického trhu práce. Výrazný nárůst nezaměstnanosti ve Spojených státech prohloubil obavy ohledně vývoje tamní ekonomiky. USA jsou přitom největším spotřebitelem ropy na světě.

Cena americké lehké ropy se kolem sedmnácté hodiny snížila o 2,21 dolaru na 39,49 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu zlevnila o 1,72 dolaru na 42,95 dolaru.

Rekordní nezaměstnanost v USA 

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet pracovních míst se ve Spojených státech v posledním měsíci loňského roku snížil o 524 tisíc. Míra nezaměstnanosti v USA v prosinci vystoupila na 7,2 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za téměř 16 let.

Analytici uvedli, že zpráva zaměřila pozornost ropného trhu na zhoršující se stav světové ekonomiky, ale ceny ropy se budou zřejmě držet v úzkém rozpětí. „V krátkém období je ropa sevřena v docela úzkém rozpětí mezi 40 a 45 dolary,“ řekl analytik Frank Schallenberger ze společnosti Landesbank.

Trh podle všeho převážně ignoroval důkazy, že producenti ropy omezují těžbu, aby podpořili ceny. Ty již klesly o více než 100 dolarů z červencového rekordního maxima více než 147 dolarů.