Naftogaz: Ukrajina se s Ruskem nedohodla na dodávkách plynu

Kyjev - Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz se nedokázala dohodnout s ruským plynárenským gigantem Gazprom na smlouvě o dodávkách plynu pro letošní rok. Řekl to dnes šéf Naftogazu Oleh Dubyna po návratu do Kyjeva z Moskvy. V důsledku sporů ohledně dodávek plynu mezi Moskvou a Kyjevem byl přerušen tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do evropských zemí.

„Rozhovory s Gazpromem bohužel skončily bez výsledku,“ řekl Dubyna novinářům na kyjevském letišti. „Rozhovory nyní musí pokračovat na vyšší úrovni,“ dodal. Gazprom podle Dubyny opět požadoval 450 dolarů za 1000 krychlových metrů plynu. Naftogaz již v minulosti trval na zvýšení ceny pouze na 201 dolarů z loňských 179,50 dolaru, píše agentura Reuters.

O dodávkách plynu pro Ukrajinu se nyní jedná odděleně od rozhovorů o tranzitu ruského plynu do Evropy; rozhovory mezi Evropou a Ruskem dnes pokročily k obnovení dodávek přes Ukrajinu. Česko jako nynější předsednická země Evropské unie podepsalo s Ruskem dokument o vytvoření kontrolního mechanismu, který umožní monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu, a tím i obnovení jeho přísunu do dalších evropských zemí.

Topolánek na cestě do Kyjeva

Český premiér Mirek Topolánek se ještě dnes s dokumentem vydal do Kyjeva, kde by ho měli podepsat i ukrajinští představitelé. Ruský premiér Vladimir Putin po jednání s Topolánkem sdělil, že jakmile začne monitorovací mechanismus fungovat, budou dodávky ruského plynu obnoveny.

Moskva tento týden přerušila dodávky plynu na Ukrajinu, a tím i tranzitní zásobování dalších evropských zemí, poté, co obvinila Ukrajince, že neoprávněně odebírají plyn, který pro ně není určen. Vyhrotil se tak rusko-ukrajinský spor o platby za ruský plyn určený Ukrajině. Od monitorovací mise si Moskva slibuje, že zajistí, aby tranzitní dodávky Ukrajina nekrátila.