Podle Topolánka naše role ve sporu o plyn končí

Praha - Rusko i Ukrajina obdržely podepsaný protokol o monitorovacím mechanismu tranzitu ruského plynu přes ukrajinské území. Oznámilo to dnes vpodvečer české předsednictví Evropské unie. Převzetím tohoto dokumentu Rusko podmiňovalo obnovení dodávek plynu do Evropy. Podle předsednictví EU po jednom exempláři originálního dokumentu podepsaného všemi stranami dnes převzali zástupci Ruska a Ukrajiny v Bruselu. Další podmínkou Ruska pro obnovení dodávek plynu je rozmístění členů nezávislé komise.

Kdy přesně doteče plyn na Slovensko, zatím není jasné, mohlo by to být 36 hodin po otevření ruských kohoutů. Role předsednické země ve sporu tak podle Topolánka skončila. Rozhodnutí slovenské vlády obnovit výrobu energie v odstaveném bloku jaderné elektrárny Jaselské Bohunice podle něj jen potvrdilo nutnost řešit problém na evropské úrovni. Na zítřek české předsednictví svolalo mimořádné zasedání rady ministrů energetiky.

Premiér na dnešním brífinku vyzdvihl především roli vládního vyslance pro energetickou bezpečnost. „Václav Bartuška už na konci prosince měl se všemi hráči osobní kontakt a situaci dobře monitoroval,“ řekl Topolánek. Mise předsedy rady ministrů energetiky Martina Římana poté vedla k návrhu na sestavení nezávislé komise, která by na dodávky dohlížela.

Reportáž Veroniky Markové a vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Topolánek o jednáních s Ruskem a Ukrajinou prohlásil, že byla především zpočátku značně komplikovaná. „Návrh z ukrajinské strany nebylo ochotné podepsat Rusko a naopak,“ řekl Topolánek.


Tím, že mise EU pod českým vedením dovedla obě strany sporu k podpisu dohody o monitorování dodávek, její úloha podle Topolánka skončila. „Naše role předsednické země ve sporu tímto končí, nyní ji přebírá Evropská komise a nezávislá monitorovací mise,“ řekl.

„Musí dojít k naplnění dohody, které bylo dosaženo, to je již v kompetenci Evropské komise a dalších signatářů smlouvy,“ doplnil ho Říman. Vyslanec pro energetickou bezpečnost Bartuška se neobává, že by Rusko plyn do potrubí nepustilo. „Nedovedu si představit, že by si premiér Putin zkazil celou sobotu, aniž by pak své slovo dodržel,“ řekl. Škody způsobené výpadkem dodávek plynu pak budou řešit arbitrární orgány.

Podle Římana se musí také eliminovat rizika, aby se tak mimořádná situace neopakovala. Na zítřek proto české předsednictví svolalo první mimořádné zasedání rady ministrů. Ministry energetiky bude Říman informovat o průběhu mise a hledat vhodná opatření do budoucna.

Mirek Topolánek, Martin Říman a Václav Bartuška
Zdroj: ČT24