OVM: Do roku 2015 by Česko mohlo brát plyn i z Nabucca a Nord Streamu

Praha - Současný ukrajinsko-ruský spor už Evropskou unii zřejmě dále nepoškodí, odborníci i politici se však shodují, že je nutné zabránit opakování podobných krizí. Jednou z cest by mohla být diverzifikace zdrojů a přívodů zemního plynu, pomoci by mohly chystané plynovody Nabucco a Nord Stream. Vicepremiér Alexandr Vondra řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce, že plynovod Nabucco, který má přivést plyn z oblasti střední Asie do Evropy, by mohl být hotový již v roce 2015. NordStream, který má vést ruský plyn bez tranzitní země mořem do Německa, by mohl podle předsedy představenstva plynárenské společnosti RWE Transgas Martina Herrmanna fungovat už v roce 2011.

Podle Alexandra Vondry se přípravy projektu Nabucco, který má být na ruském plynu nezávislý, za českého předsednictví EU urychlí. Právě závislost východní Evropy na ruském plynu se naplno projevila při současné plynové krizi, kdy ruský energetický gigant Gazprom odstřihl dodávky vedoucí přes Ukrajinu a například Bulharsko se ocitlo zcela bez plynu.

Na jaře by se měl v Praze uskutečnit tzv. summit jižního koridoru a Evropská komise nechá vypracovat studii proveditelnosti projektu. Vondra si myslí, že podle nejoptimističtějšího scénáře by mohl plynovod Nabucco začít fungovat již v roce 2013. „Je to otázkou tří, čtyř, pěti let,“ prohlásil Vondra v OVM. Plynovod se totiž nemusí stavět od Kaspiku nanovo, lze využít i stávajících tras.

Výstavbu Nabucca však komplikuje řada věcí. Problémem jsou podle Vondry především dlouhodobé kontrakty na dodávky a nejistota, zda bude v potrubí po celou dobu dostatek plynu. Zatím totiž chybí konsorcium států z oblasti Kaspického moře, které by mělo zájem se do projektu zapojit. „Ázerbajdžán má určitě zájem do toho jít, ale sám Ázerbajdžán nestačí. Potřebujeme ještě proto získat další státy středni Asie,“ upozornil Vondra.

Pomoci můžou i Nord Stream či zásobníky

Kromě Nabucca však existují i konkurenční projekty plynovodů, které mají sice vést plyn z Ruska, ale nikoliv přes Ukrajinu. Nejambicióznější je v současnosti zřejmě takzvaný Nord Stream, který má vést z Ruska přes Baltské moře do Německa.

Českou částí plynovodu Nord Stream má být plynovod Gazela, který se propojí s jižním Německem. Má jít o plynovod o průměru 1,4 metru a má měřit více než 170 kilometrů. „Je to projekt za deset miliard korun,“ doplnil šéf RWE Transgaz s tím, že by tento plynovod mohl začít fungovat v roce 2011.


RWE Transgaz ovšem zároveň chystá i výstavbu dalších zásobníků zemního plynu. Podle Herrmanna existují celkem dva konkrétní projekty. „Očekáváme, že když dostaneme povolení, budeme velmi rychle připraveni s tím začít,“ dodal. Česko má v současnosti jedny z největších zásob zemního plynu v EU, což mu zaručuje dodávky i v případě plynové krize, při níž poskytlo Česko část svých zásob Slovensku.

Závislost Evropy na ruském plynu
Zdroj: ČT24