Podle člena NERVu Sedláčka ekonomika letos poroste, Filip vidí pokles o 2 procenta

Praha - Nezaměstnanost by v letošním roce měla zůstat pod 7 procenty a ekonomika vzrůst o 1 procento. V dnešních OVM to řekl člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček. Nově vytvořená Národní ekonomická rada vlády (NERV) má sloužit jako poradní orgán Mirka Topolánka a má české vládě napovědět, kudy nejkratší cestou z hospodářské krize. Nebude to mít lehké, poslední data Českého statistického úřadu totiž ukázala největší zvýšení počtu nezaměstnaných za posledních 10 let, o 0,7 až na 6 procent. NERV navíc sdružuje ekonomy z rozdílných stran teoretického spektra, Sedláček však věří, že bude navenek vystupovat jednotným hlasem.

Opozice tvrdí, že vláda s NERV přichází příliš pozdě a jde o pouhý marketingový tah. Předseda KSČM Vojtěch Filip si navíc myslí, že jde o pokus vlády řešit neoliberální chyby neoliberalismem. V ekonomické radě jsou přitom hned dva bývalí ministři za ČSSD.

Jedním z údajných „neoliberálů“ je podle Filipa i makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček. Ten věří, že nezaměstnanost letos zůstane pod 7 procenty a příští rok bude vývoj české ekonomiky stále růstový. Filip vidí hospodářskou budoucnost mnohem černěji, a to až na dvouprocentním poklesu.

„Zřejmě už nepůjdeme tou restriktivní rozpočtovou politikou, protože se ukázalo, že v této oblasti vláda zvládla situaci dobře,“ řekl v OVM vicepremiér Jiří Čunek s tím, že česká ekonomika bude muset reagovat na vývoj v okolních zemích. Rozpočtové priority by měly být přehodnoceny ve prospěch růstu i podle Sedláčka. „Je prostor trošku uvolnit tu tvrdou rozpočtovou disciplínu a zamyslet se nad tím, kam ty ušetřené peníze dát, do jakých odvětví, aby to co nejvíce české ekonomice pomohlo,“ říká. „Pokud si některý rok zasloužil schodek, pak je to rok 2009,“ dodal Sedláček.

Vydáno pod