Ukrajina podepíše dohodu o plynu znovu, bez dodatku

Brusel - Ukrajina podepíše dokument o monitorování dodávek plynu znovu, a to bez sporného dodatku. Telefonicky to dnes s ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou vyjednal předseda Evropské komise José M. Barroso. Gazpromu to však zřejmě nestačí a požaduje, aby novou dohodu podepsaly všechny strany. Jeho šéf Alexej Miller je členem ruské delegace, která se dnes v Bruselu sejde s představiteli EU. Do Bruselu na dnešek také svolalo české předsednictví Evropské unie mimořádnou schůzku ministrů energetiky, jejímž hlavním tématem bude právě doznívající krize kolem dodávek ruského plynu do Evropy a její tvrdé dopady na některé evropské země. Projednat by se také měly možnosti, jak podobným potížím do budoucna předcházet.

Půjde o první bruselské setkání na ministerské úrovni za českého předsednictví EU, které začalo 1. ledna. Ministři se pod taktovkou českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana budou zaobírat dopady rusko-ukrajinského sporu na jednotlivé země bloku, možnostmi vzájemné pomoci i tím, jak do budoucna podobným krizím v Evropě předcházet.

Kvůli sporu o platby za plyn a jeho údajné nelegální odebírání přestal do Evropy přes Ukrajinu minulý týden proudit ruský plyn. Řada evropských zemí, třeba Bulharsko či Slovensko, se tak ocitla ve velmi svízelné situaci. Uprostřed mrazivé zimy se množství tamních domácností či firem ocitlo bez dodávek plynu.

Rozhovor s Martinem Římanem (zdroj: ČT24)


Ještě o víkendu se zdálo, že už by krize mohla být velmi brzy zažehnána. Mise českého premiéra Mirka Topolánka pomohla v Kyjevě a Moskvě dojednat dohodu o mezinárodní misi, která by měla na tranzit ruského plynu přes Ukrajinu dohlížet. To mělo vést k tomu, že Rusko otevře znovu kohoutky. V neděli večer ale zástupci Moskvy uvedli, že dohoda je neplatná, neboť k ní Ukrajina připojila dodatek, který s Ruskem předem nebyl domluven.

Evropská komise dnes novináře informovala, že Ukrajina podepíše dokument o monitorování dodávek plynu znovu, a to bez sporného dodatku. To však zřejmě nebude stačit šéfovi Gazpromu Alexeji Millerovi, který se údajně nechal slyšet, že novou dohodu budou muset znovu podepsat všechny strany.