Kellner v průběhu krize proinvestuje miliardu eur

Praha - Nejbohatší Čech Petr Kellner chystá v době probíhající světové hospodářské krize rozsáhlé investice, na něž má podle svých slov připravenu "miliardu eur, možná více…". Prostředky vloží do podniků prostřednictvím své finanční skupiny PPF. Vyplývá to z Kellnerova rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes.

„Připravujeme se, a až to bude ekonomicky na dně, začneme peníze investovat do podniků. Příležitosti určitě budou,“ řekl MfD Kellner. Kellner připustil, že krize postihla i jeho impérium. Skupina na podzim propustila řadu lidí a utrpěla i miliardové „papírové“ ztráty. Například za nákup čtvrtiny stříbrných a zlatých dolů Polymetal v Rusku jejich majitel zaplatil v polovině loňského roku přes 12 miliard korun. Nyní je jejich hodnota na burze sotva poloviční.

Ještě dramatičtější byl pokles majitele televize Nova, americké CME, ve které držel fond PPF Investments spravující Kelllnerovy soukromé prostředky desetinu. Akcie CME v průběhu krize zlevnily o více než 80 procent.


Rusku Kellner podle MfD nicméně dlouhodobě věří. Největší příležitosti bude mít zřejmě tam. „Již nyní je velmi pravděpodobné, že získá nadpoloviční podíl v největším ruském řetězci s elektronikou Eldorado,“ píše a podotýká, že řetězců, které spolupracují s ruskou větví Home Credit a které jsou na prodej, je více.

Podobné úvahy o přebírání podniků v problémech si Kellner podle svého vyjádření může dovolit také díky zpětnému pohledu na dobře načasovaný prodej části České pojišťovny a vytvoření společného podniku s italskou Generali. Kellner soudí, že také Česko má šanci krizí relativně dobře projít. „Ale je škoda, že jsme tak jednostranně zaměření na výrobu aut,“ uzavřel Kellner.