Ruský plyn by měl do Evropy začít téct od úterního rána

Brusel - Zástupci Ukrajiny a Ruska v Bruselu znovu podepsali dohodu o monitorování dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, která strany zavazuje znovu zásobit Evropu plynem dle stávajících obchodních smluv. Tentokrát bez ukrajinského dodatku, kvůli kterému Rusko odmítlo v neděli kohouty otevřít. Dodávky plynu z Ruska do Evropy by mohly být obnoveny v úterý v 8:00 SEČ. Podle odhadů by tak první plyn překročil české hranice ve čtvrtek ráno.

„Nic nebrání tomu, aby dodávky plynu do Evropy byly v úterý v 8 hodin našeho času odstartovány,“ uvedl jeden z hlavních vyjednávačů sporu premiér Mirek Topolánek. Zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medveděv oznámil, že všechny strany sporu novou smlouvu už podepsaly. To potvrdil i mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. „V nejbližší budoucnosti bychom měli začít pumpovat plyn směrem k Evropě,“ oznámil Medveděv. Následně potvrdil i termín spuštění dodávek plynu, v případě, že nenastanou další komplikace, na úterý 8 hodin ráno středoevropského času.

„Ukrajina se vzdala své jednostranné deklarace a nic by nemělo bránit platnosti naplnění sobotních a nedělních dohod. Zůstáváme ale realisty, neboť v posledních dnech jsme zažili nejednu nadějnou situaci,“ varoval ministr průmyslu a předseda rady ministrů energetiky EU Martin Říman.

Energetická krize tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Ministři v Bruselu na svém pravidelném jednání ale také probírali to, jak se do podobné situace nedostat. „Kolegové reportovali vážnost situace a problém významně ubral na důvěryhodnosti vzájemné spolupráce,“ upozornil Říman.

Je však otázkou, zda se podobná plynová krize znovu nerozpoutá například v rámci týdnů či měsíců. Stávající dohoda totiž do hloubky neřeší hlavní problém, který je právě mezi Ukrajinou a Ruskem. „Je to jasné. Potřebujeme nalézt trvalé řešení tohoto komerčního bilaterálního problému mezi Ruskem a Ukrajinou. Nyní bylo naší prioritou zajistit, aby nadále netrpěli evropští spotřebitelé… Komise však bude muset iniciovat vyjednávání mezi těmito dvěma stranami tak, aby se nalezlo permanentní řešení,“ uvedl Ferran Tarradellas, mluvčí Evropské komise pro energetiku.

Unie se tedy musí zamyslet na střednědobými a dlouhodobými opatřeními. „Vyzvali jsme komisi, aby vypracovala návrhy opatření. Ministři se shodli na skutečnosti, že diverzifikace plynu je ze všech strategických surovin nejnižší a apelovali na posílení vzájemné solidarity,“ shrnul Říman.

Rusko přerušilo tok plynu přes Ukrajinu do Evropy minulý týden ve středu. Některé státy se přitom ocitly v nouzi kvůli ubývajícím zásobám. Krize
postihla i Česko, ale jemu zásoby bez problémů stačily a přerušením dodávek nebyly postiženy ani firmy, ani občané.

Základní síť plynovodů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod