Po třech týdnech odstávky Škoda Auto obnovuje výrobu

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začne v pondělí večer po více než třech týdnech znovu vyrábět. Skončí tak dosud nejdelší odstávka výroby, kterou firma naplánovala kvůli celosvětové krizi automobilového průmyslu a s ní souvisejícím poklesem odbytu. Škoda i přes krizi zvýšila loni prodej svých aut o více než sedm procent na rekordních 674 500, na začátku roku si však vytyčila cíl ve výši 700 tisíc prodaných vozů. V problémech se ocitla také nošovická automobilka Hyundai, která bude tento týden vyrábět jen dva dny.

Škodovka začala kvůli snížené poptávce své výrobní linky zastavovat postupně již od 17. prosince. Výroba bude obnovena v pondělí noční směnou, která začíná ve 22:00. Odstávka se týkala všech tří českých závodů automobilky - v Mladé Boleslavi, Kvasinách i ve Vrchlabí. Firmu však čeká netradiční první půlrok, ve kterém bude kvůli krizi vyrábět jen čtyři dny v týdnu.

Znovu se ukáže, jak velký má automobilka vliv na běžný život v Mladé Boleslavi. „Teď o Vánocích to nebylo tak moc znát, ale mám strach, že to nejhorší teprve přijde. Škodovka nebude vyrábět v pátek, lidé budou odjíždět na víkend dřív pryč, především až se oteplí, a to třeba dlouhodobě pocítíme,“ obává se provozovatel jedné z boleslavských restaurací.

Škodovka také zásadně snižuje stavy agenturních zaměstnanců, kterými jsou především cizinci. Zhruba 1500 jich již odešlo, zbylých asi 2500 má být propuštěno v prvních týdnech letošního roku. Vedení města mělo obavu, že řada z nich bude zůstávat ve městě bez příjmu, a zvýší se tak kriminalita, městská policie proto posilovala hlídky. Obavy se však zatím ukazují jako liché, protože většina propuštěných město opouští.

Problémy má i Hyundai

Výrobu na čtyři dny v týdnu omezila i nošovická automobilka Hyundai, zatím jenom v lednu. Dnes dokonce její odbory oznámily, že tento týden její výrobní linky pojedou jen dva dny. „Na příští týden už zakázky jsou a mělo by se vyrábět od pondělka do čtvrtka,“ uvedl odborový předák s tím, že jde o výsledek řešení krizové situace, kterou o víkendu přijelo projednávat vedení automobilky z Koreje.

TCPA zvýší výrobu

Naopak problémy jakoby se netýkaly kolínské automobilky TPCA. Plánuje vyrobit letos o 20 tisíc aut víc než loni. Odborníci chválí firmu za její vhodné cílení výroby na malé úsporné vozy, po kterých je při současném stavu ekonomiky sháňka.