Unijní zemědělská politika má být efektivní a spravedlivá

Praha - Předsednictví České republiky Evropské unii využívá české ministerstvo zemědělství k diskuzi nad reformou společné zemědělské politiky. Nová koncepce by měla platit po roce 2013. Snahou českého předsednictví bude především přesvědčit ostatní země o nutnosti potření rozdílů v zemědělské podpoře mezi starými a novými členskými zeměmi. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale chce i mimo jiné zajistit pro kvalitní evropské potraviny ochranné známky a zmírnit administrativní zátěž pro farmáře.

„Chceme, aby se Evropa nejprve shodla na obsahu společné zemědělské politiky, a teprve potom předpokládáme, že z toho vyplyne požadavek, co se týká výše rozpočtu,“ uvedl Gandalovič. Dokonce možnost nulových dotací jako důkaz konkurenceschopnosti našich zemědělců si umí představit stínový ministr za ČSSD Michal Hašek.

„Po roce 2013 potřebujeme silnou zemědělskou politiku. Bude to politika, kde bude hrát zásadní úlohu kvalita, konkurenceschopnost, inovace a rozumné ceny,“ ohlásila pětiletou vizi nizozemská ministryně zemědělství Gerritje Verburg.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod