Plyn z Ruska by dnes ráno měl opět naplnit evropské plynovody

Moskva - Podle ruského plynárenského monopolu Gazprom by dodávky plynu mohly být obnoveny dnes v 8:00 středoevropského času. Ruský plyn dodávaný přes Ukrajinu by v Evropské unii mohl být zhruba 24 hodin po obnovení dodávek, uvedl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Po tvrdých a vyčerpávajících debatách by měl být šestnáctidenní výpadek dodávek plynu u konce. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který šéfoval mimořádnému zasedání ministrů energetiky, ale varuje před přílišným optimismem. A stejně tak ukrajinský vicepremiér Grygorij Nemyria upřesňuje: „Obvykle je třeba počkat šestatřicet hodin, než plyn k hranicím Evropské unie dorazí. Uděláme vše pro to, abychom tuto dobu zkrátili na zhruba šestnáct hodin.“

Cestu k obnovení dodávek plynu otevřela Smlouva o monitorování dodávek, kterou v pondělí v Bruselu opětovně podepsala Evropská komise, Ukrajina a Rusko. Smlouvu sice všechny zúčastněné strany podepsaly již v neděli, ale Kyjev k ní doplnil dodatek. V reakci na to Rusové prohlásili dohodu za neplatnou. Nejasné ale zůstává, kdo zaplatí „technický plyn“, s jehož pomocí má být obnoven tlak v tranzitním plynovodu.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

O tom, kdy plyn dorazí do Česka, rozhodne stav a množství suroviny v plynovodu, podotkl Oldřich Petržilka z České plynárenské unie. Podle mluvčího české plynárenské společnosti RWE Transgas Martina Chalupského bude doba přepravy mimo jiné záviset i na tom, zda nebude plyn přednostně přesměrován na Balkán.

Nejistota ale potrvá i poté, co plyn začne do Evropy proudit. Rusko s Ukrajinou se dosud nedohodly na jádru celého sporu, který nejhorší energetickou krizi v Evropě za posledních několik desetiletí odstartoval - na cenách plynu na letošní rok. Moskva pohrozila, že je v případě komplikací připravena Kyjevu opět utáhnout kohouty. Evropská unie už proto zvažuje i možnost, že by Ukrajině na splácení plynu půjčila.

Řada evropských zemí byla i v pondělí bez dodávek ruského plynu. Nejhorší situace je zřejmě na Balkáně, kde jsou některé země stoprocentně závislé na ruské surovině. Bez ruského plynu je už šestým dnem Slovensko, které vážně uvažuje o obnovení činnosti jednoho reaktoru jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. Rusko-ukrajinský spor postihl i Česko, ruský plyn ale nahradila surovina ze zásobníků a Norska a přerušením dodávek nebyly postiženy ani firmy, ani občané.