Fico: Slovensko zatím provoz v Bohunicích neobnoví

Bratislava - Slovensko zatím neobnoví provoz druhého reaktoru jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Řekl to dnes premiér Robert Fico, podle něhož ovšem Slováci reaktor nastartují v případě vzniku krizové situace v rozvodné síti. K odstavení elektrárny se Slovensko zavázalo v přístupových dohodách k Evropské unii. Spuštěním V1 by Slovensko porušilo přístupovou smlouvu k EU, na což upozornila i Evropská komise.

Róbert Fico řekl, že Slovensko má zajištěné záložní zdroje a možné dovozy energie navzdory současné krizi dodávek zemního plynu z Ruska. „Dnes v noci jsme přijali některá mimořádná opatření, která znamenají, že jsme schopni zajistit stabilitu rozvodného systému elektřiny na několik dalších dní,“ prohlásil slovenský premiér. „Opětovné spuštění V1 považuji stále za mimořádně, mimořádně aktuální a naléhavé, a když nastane krizový moment, určitě k tomu přistoupíme,“ upozornil však Fico.

K myšlence obnovit provoz v odstavené elektrárně přivedla slovenskou vládu krize dodávek ruského plynu. Slovensko je totiž už šestým dnem bez ruského plynu, na kterém je stoprocentně závislé a Robert Fico kvůli problémům s dodávkami v nejbližších dnech navštíví Moskvu. Včera navíc situaci ve slovenské energetické síti zkomplikoval i požár v tepelné elektrárně Nováky.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Dnešní rozhodnutí Bratislavy podle mluvčího Evropské komise Ferrana Tarradellase na situaci zatím nic nemění. Brusel podle něj už pracuje na podkladech pro případné zahájení procedury pro porušení práva, která by teoreticky mohla přivést Slovensko až před evropskou justici a skončit
pokutou.