Díky krizi se snižuje americký obchodní deficit

Washington - Světová finanční krize má pozitivní efekt alespoň na zahraniční obchod Spojených států amerických. Obchodní deficit USA se v listopadu totiž meziměsíčně snížil o 28,7 procenta na 40,4 miliardy dolarů (814 miliard korun). Dostal se tak na pětileté minimum a zaznamenal nejprudší pokles za 12 let. Import totiž rekordně klesl v důsledku nižších cen ropy a slabé spotřebitelské poptávky.

Pokles schodku překonal očekávání analytiků, kteří vesměs počítali s mírnějším propadem na zhruba 51,3 miliardy dolarů. Dovoz se snížil o rekordních 12 procent na 183,2 miliardy dolarů, zatímco export klesl o 5,8 procenta na 142,8 miliardy dolarů.

Hodnota dovozu ropy se propadla o rekordních 36,5 procenta na 23,6 miliardy dolarů. Analytici počítají v příštích měsících s dalšími poklesy, protože ceny ropy se již snížily o více než 100 dolarů z červencového rekordního maxima 147,27 dolaru za barel.

„Pěkné je, že obchodní deficit bude v dalších měsících klesat, neboť ceny ropy se snižovaly celkem stabilním tempem,“ řekl analytik Christopher Low ze společnosti FTN Financial. „To je zjevně jedna z mála věcí, která je dobrá pro ekonomiku,“ dodal.