Podle polského tisku Rusko blafuje a školí Evropu

Varšava - Evropa se zatajeným dechem čeká na ruský plyn. Otevření kohoutků ale rozhodně neznamená, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou končí. U konce je ale lekce, kterou udělili Rusové Evropě. Otázkou je, zda si z ní vlády v Paříži, Římě, Berlíně či Praze vezmou ponaučení, shrnují dnes polské deníky v komentářích ke sporu o plyn.

Evropa nechápe, že Rusko bez mrknutí oka blufuje stejně jako hráči pokeru, napsal deník Rzeczpospolita. Množí se zvěsti, že Rusové rozpoutali vydírání kvůli tomu, že nemají dostatek plynu. Politický cíl byl možná až druhý. Ale ani ti, kteří pocítili zadostiučinění z Pyrrhova vítězství nad Moskvou (spor totiž údajně stál ruský energetický koncern Gazprom 800 milionů dolarů), by se podle deníku neměli radovat. Pokud Rusové mají skutečně problém se zachováním těžby, tak problém bude mít v mrazivých zimách také Evropa.

Současná krize je pouze předtuchou budoucích potíží, napsal Dziennik. Nikdo si nemůže být jistý tím, že Rusko přitlačeno ke zdi světovou hospodářskou krizí nebude žádat také od Běloruska, přes něž plyn do Polska také proudí, „tržní“ ceny za plyn.

Naivita Evropy, která si myslela, že přesvědčí své východní partnery, aby vzali rozum do hrsti, byla tvrdě potrestána, píše Gazeta Wyborcza. Moskva odmítla vyjednávat prostřednictvím Evropské unie. Rusko nastolilo podmínky a vyžádalo si, aby Evropa vymohla na Ukrajině jejich splnění.

„Topolánek kroužil mezi Kyjevem a Moskvou a snažil se přesvědčit ukrajinskou premiérku, aby podepsala to, co chtěli Rusové,“ napsal deník. Dohoda, kterou potvrdila EU, neřeší problém, zdůrazňuje Gazeta Wyborcza. Kreml může v každé chvíli znovu uzavřít kohoutek, pokud se Kyjev rozhodne tančit jinak, než hrají Rusové.

Budoucnost je nejistá. Nikdy dříve však Evropa neměla tak velkou motivaci, aby se energeticky osamostatnila. Nyní je pouhým okem vidět, že Kreml je přinejmenším podezřelým partnerem, proto je třeba si vzít ponaučení a hledat nové zdroje energie, shrnují polské deníky. Dobrá vůle a rozum jako vždy prohrají s financemi, ale tentokrát to bude mít hlubší význam než pouze účetní výpočet, míní Rzeczpospolita.