Cesta českých podniků k úvěrům je stále trnitější

Praha - České podniky mají problémy s obstaráváním úvěrů, a to ať provozních, tak investičních. Důvodem, proč je cesta k úvěrům náhle náročnější, je světová finanční krize, která bankéře přiměla ke zpřísnění podmínek poskytování půjček. Podniky tím ale trpí, své plány musí podle statistik přehodnocovat každá třetí firma, navíc podniky houfně přicházejí o zakázky, hlavně ze zahraničí.

„My jsme v loňském roce využívali jak investiční, tak provozní úvěr a byli jsme překvapeni, že v letošním roce, když jsme potřebovali obnovit provozní úvěr, tak přestože se nám ekonomické ukazatele žádným významným způsobem nezměnily, nově nabídnuté podmínky byly řádově asi o jeden, jeden a půl procenta horší, to znamená, že finanční zdroje se nám zdražovaly,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi příklad horších podmínek při získávání cizího kapitálu.

Prezident HK Petr Kužel:

„Nemůže se stávat, že si nějaký manažer banky přečte v novinách, že odvětví je špatně a plošně zastaví financování téměř z měsíce na měsíc.“

Rozhovor s Petrem Kuželem a Radimem Králíkem (zdroj: ČT24)

Problémů českých podniků s financováním už zaregistrovalo i ministerstvo průmyslu a obchodu a hospodářská komora. Ministerstvo se rozhodlo pomoci firmám přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, které poslalo finanční injekci ve výši jedné miliardy korun, aby se mohla ve zvýšené míře - až do výše 80 procent - zaručovat za podnikatelské úvěry.

Hospodářská komora naopak vsadila spíše na jednání s bankami. Zástupce podniků i bank si svolala ke kulatému stolu a doufá, že se jim společně podaří najít východisko ze svízelné situace. I když budou výsledky jednání známé až v odpoledních hodinách, již teď je jasné s jakým stanoviskem jde do jednání hospodářská komora.


„Nemůže se stávat, že si nějaký manažer banky přečte v novinách, že odvětví je špatně a plošně zastaví financování téměř z měsíce na měsíc,“ popsal České televizi stanovisko komory její prezident Petr Kužel. Banky sice nemůže k ničemu nutit, přesto doufá, že bude jednání úspěšné a získávání úvěrů se podaří opět zjednodušit. Jen tak je prý možné zaručit, že podniky nebudou přicházet o zakázky a jejich aktivity budou moci kvést.