OECD: Ekonomika eurozóny letos klesne o 0,6 procenta

Paříž - Ekonomika eurozóny, která se tento měsíc rozšířila o Slovensko, v letošním roce utrpí pokles o 0,6 procenta a výrazněji oživovat začne nejdříve ve druhé polovině příštího roku. Předpověděla to v dnešním pravidelném výhledu pro eurozónu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která již dříve tento týden zhoršila výhled předních světových průmyslových a rozvíjejících se ekonomik.

Eurozóna sklouzla loni do recese, protože ve druhém a třetím čtvrtletí vykázala mezičtvrtletní pokles. Nižší bude ekonomický výkon zřejmě i ve čtvrtém čtvrtletí a v celém prvním pololetí tohoto roku, předpovídá OECD přesto, že výsledek pozitivně ovlivní právě rostoucí Slovensko. Pod „trendovou úrovní“ by mělo zůstat růstové tempo ještě do poloviny roku 2010. Loni ekonomika zemí eura zpomalila na zhruba jedno procento z tempa 2,6 procenta v roce 2007.

Prudký pokles inflace podle OECD vytvoří pro Evropskou centrální banku další manévrovací prostor ke snižování úrokových sazeb, které v delším horizontu podpoří ekonomické oživení. Průměrná meziroční inflace v zemích eura by měla letos klesnout na 1,4 procenta z loňských 3,4 procenta. ECB již od října snížila úroky třikrát, celkem o 1,75 procentního bodu na 2,5 procenta. Ekonomové čekají, že ve čtvrtek banka úroky dále sníží na 2 procenta.

OECD eurozóně doporučila ustavit jednotný orgán pro dohled nad finančním sektorem. To by mělo zlepšit kontrolu nad odvětvím, které ve své činnosti stále více překračuje národní hranice. Tuto myšlenku již dříve zavrhly země jako Německo a Británie, kde jsou hlavní evropská finanční centra.