Gazprom nabídl Slovensku plyn určený pro Ukrajinu

Moskva - Rusko by mohlo Slovensku poskytnout plyn, který je určený pro Ukrajinu, a pomoci mu tak řešit akutní nedostatek suroviny. Nabídku formou výměny dnes slovenskému premiérovi Robertu Ficovi předložil šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller, s návrhem musí nejprve souhlasit Ukrajina. Ruský plyn přes Ukrajinu zřejmě neteče kvůli nedostatku tzv. technického plynu. Kdo tento nedostatek zavinil je však nejasné. Podle analytika Vladimíra Štěpána není dlouhodobě udržitelné bez konečné dohody mezi Ruskem a Ukrajinou dodávat plyn do EU.

„Vyslovili jsme souhlas s návrhy na výměnnou operaci, které předložil slovenský premiér. Je možné dodat plyn pro domácí potřebu Ukrajiny ve stejném objemu, který potřebuje Slovensko, to je přibližně 20 milionů krychlových metrů za den,“ řekl Miller po schůzce, které se vedle Fica zúčastnil i bulharský premiér Sergej Stanišev. Bulharsku však na rozdíl od Moldavska podobnou výměnu z technických důvodů nabídnout nemůže.

Alexej Miller, šéf Gazpromu:

„Je nutná dobrá vůle Ukrajiny. Je třeba otevřít kohoutky na ukrajinské straně, my dodáme plyn ukrajinským odběratelům a Ukrajina stejný objem předá Slovensku.“

Rozhovor s Janem Nehodou a Vladimírem Štěpánem (zdroj: ČT24)


Premiéři tří evropských zemí, které zřejmě nejvíce utrpěly týdenním přerušením dodávek ruského plynu přes Ukrajinu, dnes jednali s premiérem Vladimirem Putinem a mají se také setkat s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem.

Ruský plyn přes Ukrajinu do EU stále neproudí, z čehož se obě sporné strany vzájemně viní. Výpadek zřejmě způsobil nedostatek tzv. technického plynu, který je potřebný k tranzitu plynu určeného pro EU. Kyjev tvrdí, že ho Rusko dodalo málo, to kontruje, že plyn Ukrajina ukradla. Ke všem potřebným informacím nemají přístup ani nezávislí komisaři.


„Důležité je, aby to z těch vstupních a výstupních míst, kterých by mělo pro tranzit na Ukrajině být 6 a 6, bylo svedeno vše do centrálního dispečinku a tam denně vyhodnocováno,“ řekl ČT jednatel RWE Transgas Jan Nehoda, podle kterého by takový krok neměl být problém.

Gazprom údajně dnes měl dodat 100 milionů kubíků plynu, ale z neznámého důvodu stále žádný plyn neproudí. Pokud by problémy způsobily rozdílné tlaky u předávacích uzávěrů, musel by se problém řešit zdlouhavou metodou obtokové armatury na všech uzávěrech. Ty jsou na plynovodech rozmístěny každých 15-20 kilometrů.

Jakékoli případné žaloby se podle analytika společnosti ENA Vladimíra Štěpána musejí směřovat na Rusko, na kterém by pak leželo dokázat, že slíbený plyn na hranicích předalo a mohlo pak žalovat Ukrajinu. „Není možné pouze tranzitovat plyn bez toho, aby bylo dosaženo dohody o tom, že alespoň částečně bude dodáván plyn Ukrajině,“ upozorňuje však Štěpán s tím, že se tak spor vrací na začátek.