Plyn z kuchyňského odpadu, v Kněžicích jsou soběstační

Kněžice - Obyvatelé obce Kněžice si umí vyrobit plyn vlastní, současná plynová krize je tak tolik trápit nemusí. Plyn vzniká v bioplynové stanici zpracováním odpadu. Výroba je ekologická a denně se tu vyrobí až tři a půl tisíce kubíků plynu ze zbytků zeleniny, ovoce a dalšího odpadu z kuchyně. Plyn pohání motor a vyrobené teplo i elektřina proudí téměř do všech domácností v obci.

„Současná plynová krize ve světě nás nijak neovlivní. A je nám jedno, jestli v Moskvě kohoutky zavřou nebo otevřou,“ chlubí se starosta obce Milan Kazda.

„Bioplynová stanice je velice složité zařízení, v tom smyslu, že využívá bakterie, proto musí být dodržovány všechny hygienické podmínky,“ upozorňuje Eva Tylová. V Kněžicích jsou i tak zařízení. V loňském roce se podařilo zastřešit obecní spalovnu, zápach je tak téměř eliminován. To dosvědčují i obyvatelé Kněžic.

Reportáž z Kněžice (zdroj: ČT24)

Když všechno funguje tak, jak má, jsou bioplynové stanice jednoznačnou výhodou. Jen v Kněžicích se denně zpracuje až 80 tun odpadu, který by jinak skončil na skládkách.

Obec Kněžice na svůj projekt biospalovny získala prostředky už před pěti lety z Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze Státního fondu životního prostředí. Centrální výtopna napojena na stanici byla zprovozněna v roce 2006. Energetické úspory projektu po dvou letech dosahují na téměř 150 domácnostech 12 tisíc gigajoulů tepla.