Německá produktivita rostla loni jen 1,3 procenta, letos se čeká až 4procentní propad

Berlín - Hrubý domácí produkt největší ekonomiky Evropské unie rostl v loňském roce 1,3 procenta. Letos odhady hovoří až o 4procentním poklesu růstu produktivity. Německý ekonomický výkon je silně závislý na exportu a poptávka v partnerských zemích je díky dopadům finanční krize utlumena. Současná čísla z loňského roku jsou nejhorším vysvědčením Německa od roku 2003. Letošní propad by mohl dokonce znamenat nejhorší výsledek od druhé světové války.

Některé předpovědi jsou ale optimističtější. Například ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík odhaduje: „Tempo německé ekonomiky se bude blížit někam k jednomu procentu se záporným znamínkem.“

Německo je největším světovým vývozcem, jenže právě o exporty teď ve světě není zájem. To už se projevilo i na průmyslové výrobě, která v prosinci meziročně klesla skoro o osm procent.

Neměcká ekonomika přibrzdila (zdroj: ČT24)

Další špatná zpráva přišla z Frankfurtu. Největší německá banka, Deutche Bank, ohlásila, že loňský rok ukončí s téměř 4miliardovou ztrátou v eurech. A poté, co vláda koupila čtvrtinový podíl v Commerzbank, se o pomoc zřejmě přihlásí i Hypo Real Estate.

Přesto se teď politici soustředí hlavně na pomoc lidem a firmám. Kancléřka Merkelová jim slíbila až 50 miliard euro, tedy zhruba celoroční rozpočet České republiky. Pro německý rozpočet to ale může znamenat až 4procentní schodek v příštím roce v porovnání s jednou desetinou v roce 2008.

Vydáno pod